Hoe kom ik van mijn onzekerheid af?

Onzekerheid is iets wat je op vele vlakken in je leven tegen kan houden. Iedereen heeft het gevoel van onzekerheid geheid een keer meegemaakt. Of dit nu alleen op de basisschool was, op de middelbare school of dat dit zich aan heeft gehouden en je er nog steeds last van hebt. Zeker als je jong bent, ben je hoe dan ook wel eens onzeker geweest. Je weet namelijk nog niet wat je wil en bent nog van alles en nog wat aan het uitproberen. Vaak groei je hier dan ook wel overheen, omdat je een paar keer je hoofd stoot, maar ook omdat je vaker ziet dat je wel de goede beslissingen maakt en wel dingen zelf kan zonder al te veel hulp. Dit zijn verschillende dingen die je zelfvertrouwen een boost geven waardoor je van je onzekerheid afkomt. Nu hebben we meteen al een tipje van de sluier gegeven van hoe jij je onzekerheid kan overwinnen en voor blijvend zelfvertrouwen kan zorgen. Maar we beginnen bij de basis; wat is namelijk de reden dat je onzeker bent? En wat kunnen überhaupt allemaal de oorzaken zijn dat iemand onzeker is?

Waardoor word je onzeker?

Je weet dat je onzeker bent en wil er dan ook het liefst gister vanaf zijn. Maar waardoor word je onzeker? Om een probleem op te lossen moet je naar de kern hiervan. Het is dus belangrijk dat je te weten komt wat de reden is van je eigen onzekerheid en waardoor je dus onzeker wordt. Vanaf hier kun je dus verder bouwen om over de onzekerheid die je hebt heen te komen. Er zijn dan ook verschillende oorzaken die te maken kunnen hebben met de onzekerheid die je ervaart. Hier gaan we eerst dieper op in.

Wat kunnen oorzaken zijn van je onzekerheid?

De puberteit is een veel voorkomende oorzaak is zoals eerder benoemd. Je weet niet wat je wil en bent nog heel erg zoekende. Daarbij heb je nog niet echt een persoonlijkheid. Die ben je in deze tijd namelijk heel erg aan het ontwikkelen. Ook zijn er verschillende lichaamsveranderingen die je als puber onzeker kunnen maken. Je weet niet wat normaal is en hoort van alles om je heen. Niet alles klopt ook wat gezegd wordt. Op die manier denk je al snel dat je ‘anders’ bent en er als het ware niet bij hoort.

Maar niet alleen als puber kunnen lichamelijke veranderingen voor onzekerheid zorgen. Zeker als je al niet helemaal lekker in je schoenen staat. Denk namelijk aan de overgang of simpelweg als je ouder wordt. Je hoort wel eens grapjes maken over rimpels bijvoorbeeld of je hoort mensen om je heen er wel eens over piekeren. Weer een voorbeeld van oorzaken waarom mensen onzeker worden. Iedereen heeft namelijk een soort perfect beeld van hoe je eruit zou moeten zien, en als je daar van afwijkt dan hoor je er niet bij. Ook denken mensen dit vaak zonder dat ze het doorhebben en worden ze er onderbewust onzeker van. Het is dan ook belangrijk dat je je bewust bent van dat ieder persoon uniek is en dat er geen perfect plaatje is.

Negatieve perioden kunnen ook zorgen voor een slecht zelfbeeld en onzekerheid. Op dit soort momenten ben je automatisch al niet heel zeker van jezelf en is het makkelijk om in deze onzekerheid te blijven hangen en het alleen maar erger te maken. Je wordt lui en denk alleen maar “ik kan het niet” of “het gaat me toch niet lukken”. Op deze manier ga je geen stap vooruit. Elke tegenslag voelt dan als tien tegenslagen tegelijk waardoor je onzekerheid nog groter wordt. Hier moet je dus zo snel mogelijk uit komen!

Wat kun je allemaal doen om je onzekerheid te overwinnen?

Wanneer je onzeker bent wil je hier graag snel vanaf. Het is slecht voor je zelfbeeld en zelfwaardering, en kan zelfs slecht zijn voor je gezondheid. Ook wanneer je iemand in je omgeving ziet die erg onzeker is, kun je diegene helpen met een zetje in de juiste richting om deze onzekerheid te overwinnen. Het maakt meestal namelijk eigenlijk alleen maar meer kapot. Allereerste wat je kunt doen is erachter komen wat de oorzaak is van je onzekerheid, zoals eerder genoemd. Zo weet je waar het vandaan komt en kun je er echt wat aan doen, in plaats van dat je aan het gissen bent naar mogelijkheden om over je onzekerheid heen te komen. Als je deze eerste stap hebt gemaakt kunnen de volgende tips en zelfvertrouwen oefeningen je hier verder helpen bij helpen!

Stel doelen voor jezelf op en blijf jezelf op verschillende manieren verbeteren

Doelen zijn belangrijk in het leven, op alle verschillende manieren. Wanneer je een doel haalt krijg je namelijk een goed gevoel. Niet alleen het gevoel is goed, maar ook worden er verschillende stoffen in je lichaam aangemaakt waardoor je je goed en krachtig gaat voelen. Ben je dus onzeker dan is het van belang dat je doelen voor jezelf opstelt en er ook echt naartoe werkt. In het begin moeten de doelen in dit geval niet al te hoog gegrepen zijn, maar het moet ook weer niet al te makkelijk zijn. In het begin mag je namelijk best wat zekerder worden door enkele doelen te behalen. Vanaf hier kun je de lat steeds hoger leggen. Ieder doel dat je nu behaalt zal je nog een beter gevoel geven en je steeds meer helpen om over je onzekerheid heen te komen en blijvend zelfvertrouwen te ontwikkelen. Maar er zijn meer manieren om een positiever zelfbeeld te krijgen en je onzekerheid te overwinnen.

Ga enkele keren per week sporten

Sporten is één van de beste dingen die je kan doen om je fysieke en mentale gesteldheid gezond te houden. Door te sporten maak je allereerst allerlei stofjes aan. Namelijk serotonine, dopamine en endorfine. Als jij een onzeker persoon bent, kan het stofje endorfine je daar goed bij helpen! Endorfine is namelijk een anti-stresshormoon en staat er daarbij zelfs bekend om dat het de snelst werkende is. Sporten is dan ook de beste manier om deze endorfines aan te maken.

Maar dat is niet de enige reden waarom sporten je kan helpen je onzekerheid te overwinnen. Tijdens het sporten ben je namelijk je grenzen aan het verleggen zonder dat je het door hebt. Iedere keer dat je naar de sportschool gaat of gaat hardlopen bijvoorbeeld, wordt je sterker en krijg je steeds een betere uithoudingsvermogen. Dit gebeurt allemaal terwijl je het niet eens doorhebt. Kijk je twee of drie maanden verder en vergelijk je dat met toen je begon, dan heb je grote stappen gemaakt! Weer doelen die je gehaald hebt dus.

Tijdens het trainen haal je vaak ook kleine doelen. Elke keer dat je gaat joggen bijvoorbeeld, stel je voor jezelf toch van tevoren een tijd of aantal kilometers vast. Wanneer je klaar bent en dit gehaald hebt, heb je ook weer een doel bereikt. Zo zie je dat je eigenlijk telkens goed bezig bent, zonder dat je het misschien zelfs doorhebt. Wordt je je hiervan bewust en ga je de dingen meer van een positieve kant bekijken, dan zal je écht stappen gaan maken en van je onzekerheid af komen!

Probeer zoveel mogelijk van de positieve kant te bekijken

Wanneer je in een negatieve spiraal zit, zie je vaak ook alles van de negatieve kant. Je hebt nergens zin in, als er ook maar iets gebeurt wat niet meewerkt voelt het meteen alsof niks lukt en je vindt niks leuk. In zo een geval is het ook vaak moeilijk om hier in een keer uit te komen. Stapsgewijs kun je dit toch realiseren. Maar dan moeten het in het begin ook wel relatief kleine stapjes zijn. Zo kun je namelijk jouw weg omhoog werken en zal je vooruitgang steeds sneller gaan en beter worden. Met iedere stap merk je namelijk dat je je beter voelt omdat je weer een kleine overwinning behaald hebt.

Het is dus belangrijk om de kleine dingen al vanaf de positieve kant te bekijken. Het klinkt misschien gek en ook wel een beetje cliché, maar begin eens met het waarderen en positief bekijken van het feit dat je in een huis woont en dus onderdak hebt. Daarnaast ben je deze tekst aan het lezen, dus betekent het ook dat je een mobieltje of laptop tot je beschikking hebt. Er zijn genoeg mensen die daar het geld niet voor hebben. Nogmaals, het is erg cliché, maar begin met de kleine dingen.

Een goede manier om hier stappen in te maken is om dit regelmatig te doen. Zo kun je dus aan het begin tegen jezelf zeggen dat je start met iedere dag één aspect op te schrijven waar je in je leven blij mee bent. Dat bouw je vervolgens uit naar drie aspecten. In maand één schrijf je bijvoorbeeld één aspect in je leven op, in maand twee maak je daar dan ook twee aspecten van, in maand drie worden dat er drie en zo kun je verder gaan. Probeer dit in ieder geval drie maanden vol te houden voor echt blijvend zelfvertrouwen.

Begin met de zelfvertrouwen cursus om snel van je onzekerheid af te komen!

Heb je echt geen zin meer om te wachten en wil je liever vandaag dan morgen van het negatieve zelfbeeld of je onzekerheid af? Dan kun je ook onze zelfvertrouwen cursus inschakelen. Met deze training leer je eigenlijk opnieuw om van jezelf te houden en dus zeker van jezelf te worden. Er zijn namelijk verschillende aspecten waar iemand onzeker van kan worden en wat je zelfvertrouwen dus kan schaden. Al deze aspecten behandelen we in de training. Zelfs hoe je je zelfvertrouwen kunt onderhouden. Jouw persoonlijke ervaring en situatie zal hier dus zeker ook in terugkomen. Deze zal verder behandeld worden waarmee je zonder twijfels van je onzekerheid afkomt!

Online training

Ja, ik neem vandaag de eerste stap naar een gezond zelfrespect en schrijf me in voor de e-cursus ‘Blijvend Zelfvertrouwen’.

Zelfvertrouwen Cursus
Blijvend Zelfvertrouwen

Onze website maakt gebruik van cookies om de gebruikservaring te verbeteren, door de site te gebruiken stemt u in met ons gebruik van de cookies.