Zelfvertrouwen kweken kan met de juiste hulp en de juiste inzichten. Door meer zelfvertrouwen op te bouwen zul je merken dat je leven fijner wordt. Je zult gemakkelijker om kunnen gaan met kritiek van anderen, makkelijker belangrijke beslissingen kunnen nemen en minder onzeker en angstig door het leven gaan. In de kennisbank van Blijvend-Zelfvertrouwen vind je interessante artikelen over meer zelfvertrouwen krijgen, de beste zelfhulpboeken om je zelfvertrouwen op te krikken en (online) cursussen die je helpen bij het kweken van meer zelfvertrouwen.

Zelfvertrouwen kweken

Meer zelfvertrouwen kweken is helemaal niet zo moeilijk en kan al via ontzettend eenvoudige technieken. Voordat we deze technieken met je bespreken is het misschien om even stil te staan bij wat zelfvertrouwen precies is en op welke wijze het vertrouwen in onszelf beïnvloed kan worden. In veel gevallen kan je er namelijk helemaal niets aan doen dat je te maken hebt met een laag zelfbeeld en zijn het vaak anderen die er voor kunnen zorgen dat we meer of juist minder zelfvertrouwen krijgen.

Wat is zelfvertrouwen eigenlijk?

De definitie van zelfvertrouwen is min of meer al het uit het woord zelf af te leiden. Het is het vertrouwen wat je in jezelf hebt. De wijze waarop je naar jezelf kijkt en hoe je over jezelf denkt. Het positieve (maar tegelijk ook het negatieve) is dat zelfvertrouwen beïnvloedbaar is en vaak afhankelijk is van anderen.

Hoe zijn anderen verantwoordelijk voor ons zelfvertrouwen?

Wie is er zelfverzekerder: iemand die constant kritiek krijgt te horen of iemand die het ene complimentje na het andere krijgt? Anderen kunnen veel bijdragen aan ons zelfvertrouwen. Iemand die altijd alleen maar te horen krijgt dat hij of zij niet goed genoeg is kan onmogelijk zelfvertrouwen kweken. Iemand die juist altijd te horen krijgt dat hij of zij de beste is zal in no-time gaan blaken van het zelfvertrouwen. Maar waar komt dit dan vandaan? Dat ons zelfvertrouwen zo afhankelijk kan zijn van anderen? Dat begint al in je allereerste seconde hier op aarde.

Waarom we zo afhankelijk zijn van anderen (of dit denken te zijn)

Wie gaf je te eten zodra je geboren werd? Wie zorgde er voor dat je veilig was nadat je uit de meest veilige omgeving kwam zetten? Juist. Je moeder. De eerste les die je leerde toen je hier op aarde kwam was dus dat ons geluk en welzijn afhankelijk is van anderen. Gedurende ons leven blijft deze les bij ons en zoeken we het geluk in alles buiten onszelf. Onze partner maakt ons gelukkig en geeft ons zelfvertrouwen of je vrienden en/of collega’s. Anderen zijn dus altijd van invloed op de mate van ons zelfvertrouwen terwijl dit eigenlijk nonsens is. Al het geluk zit al in jezelf en je hebt dus eigenlijk helemaal niemand nodig om meer zelfvertrouwen te kweken.

Hoe kan ik meer zelfvertrouwen kweken?

Nu je weet dat je zelfvertrouwen voor een groot gedeelte afhankelijk is van anderen kun je overal complimentjes gaan vissen om op die manier maar veel zelfvertrouwen te kweken. Je kunt aan de slag gaan met een coach of een (online) cursus volgen waarmee je je zelfvertrouwen opkrikt, maar je kunt dus ook gewoon helemaal op eigen houtje meer zelfvertrouwen krijgen via een paar simpele oefeningen. Ga met onderstaande zaken aan de slag en moet je eens opletten hoe eenvoudig het is om meer zelfvertrouwen te kweken!

Verzorging

Misschien wel de eenvoudigste manier om in no-time meer zelfvertrouwen te krijgen: verzorg jezelf. Ga naar de kapper en laat je een goede coupe aanmeten. Trek de stad in (of het internet) en scoor een toffe outfit. Door aandacht aan je uiterlijk te besteden zul je merken dat je je veel zelfverzekerder gaat voelen. Dit heeft niet alleen effect op je eigen zelfvertrouwen, maar ook zul je op straat bijvoorbeeld meer bekijks krijgen en wie weet ontvang je wel complimentjes over je goed verzorgde uiterlijk. Sla je twee vliegen in 1 klap. Moet je eens kijken hoe snel je meer zelfvertrouwen zult krijgen.

Programmering

Alle (evil) wereldleiders maken er gebruik van en ook in de reclame wereld is het niet vreemd: programmering. Het menselijk brein is te programmeren. Waarom zou je dit dan niet toepassen op jezelf om meer zelfvertrouwen te kweken? Door hardop affirmaties uit te spreken programmeer je je brein. Herhaal onderstaande zin iedere ochtend voor de spiegel en geloof ieder woord wat je uitspreekt. Zeker weten dat je in een mum van tijd over meer zelfvertrouwen beschikt!

“Vandaag ga ik mezelf zijn. Ik ben goed genoeg. Ik heb alle vertrouwen in mezelf en ben dankbaar dat ik weer een nieuwe dag tegemoet ga als de persoon die ik vandaag de dag ben. Want zoals ik, is er geen tweede.”

Positieve lichaamshouding

Wanneer je iemand op een feestje in een hoekje ziet zitten met zijn/haar armen en benen over elkaar heengeslagen, wat denk je dan bij jezelf? Dat die persoon het niet bepaald naar zijn of haar zin heeft toch? Je lichaam vertelt wat er in je gedachten omgaat. Lichaam en geest zijn dan ook onlosmakelijk van elkaar verbonden en beïnvloeden elkaar. Wat veel mensen echter niet weten is dat je de zaak ook om kunt draaien: je kunt met een positieve lichaamshouding je gedachten beïnvloeden. Bemerk je bijvoorbeeld dat je met hangende schouders en het hoofd omlaag rondloopt? Schakel dan direct naar een open en positieve lichaamshouding. De borst vooruit, schouders en hoofd omhoog en als je het plaatje helemaal af wilt maken tover je ook nog een glimlach rond je lippen. Ontdek zelf hoe je middels een positieve lichaamshouding meer zelfvertrouwen kunt kweken. Blijf dit herhalen en je zult merken dat de positieve lichaamshouding je standaard lichaamshouding wordt waardoor je nog meer zelfvertrouwen zult krijgen!

Verder lezen over zelfvertrouwen kweken?

Bekijk dan zeker ook de andere onderdelen in deze kennisbank over zelfvertrouwen, onze selectie zelfhulpboeken, de artikelen over trainingen, cursussen en coaches over zelfvertrouwen en onze blogposts waarin we vragen behandelen als:

 • Hoe krijg ik meer zelfvertrouwen?
 • Hoe kan ik meer zelfvertrouwen uitstralen?
 • Ik heb geen zelfvertrouwen. Wat nu?
 • Mijn zelfvertrouwen is weg. Hoe nu verder?
 • Hoe kan ik mijn zelfvertrouwen terugkrijgen?
 • Waar is zelfvertrouwen goed voor?
 • Waarom heb ik zelfvertrouwen nodig?
 • Waarom is zelfvertrouwen zo belangrijk?
 • Waar krijg je zelfvertrouwen van?
 • Wat kan ik doen voor meer zelfvertrouwen?
 • Kan een coach mij helpen met mijn zelfvertrouwen?
 • Helpen zelfhulpboeken om meer vertrouwen in mezelf te krijgen?
 • Welke zelfhulpboeken helpen me om mijn zelfvertrouwen te vergroten?
 • Helpt een (online) cursus om meer zelfvertrouwen te ontwikkelen?
 • Welke cursus helpt mij om mijn zelfvertrouwen op te krikken?
 • Zijn er oefeningen waarmee ik meer zelfvertrouwen kan krijgen?