Wanneer je je zelfvertrouwen kwijt bent is het belangrijk om je zelfvertrouwen zo snel mogelijk weer terug te krijgen. Door je zelfvertrouwen terug te winnen zul je minder angstig en onzeker door het leven gaan, kun je gemakkelijker omgaan met kritiek van anderen en zal je het minder lastig vinden om moeilijke keuzes te maken. Wanneer je je zelfvertrouwen kwijt bent kun je dit op verschillende manieren weer terugwinnen. Hier in de kennisbank van Blijvend-Zelfvertrouwen helpen we je je zelfvertrouwen terug te krijgen middels interessante artikelen, informatieve blogposts, de beste zelfhulpboeken en bewezen online cursussen waarmee je je zelfvertrouwen weer terug kunt winnen.

Zelfvertrouwen kwijt

Het is erg vervelend om je zelfvertrouwen kwijt te zijn. Je zult misschien gevoelens van angst ervaren. Gestresst zijn. Onzeker zijn. Weinig zin meer hebben om onder de mensen te zijn. Gelukkig is er goed nieuws. Want als je je zelfvertrouwen kwijt bent of wanneer je zelfvertrouwen weg is, betekent dit dat het er ooit wel heeft gezeten. Zelfvertrouwen is trainbaar dus ook wanneer je je zelfvertrouwen kwijt bent is vrij weinig aan de hand. Je zult het alleen maar terug hoeven winnen en dat is helemaal niet zo moeilijk.

3 tips voor als je je zelfvertrouwen kwijt bent

Er zijn talloze manieren om je zelfvertrouwen terug te krijgen wanneer je dit onderweg ergens bent kwijt geraakt. Je kunt bijvoorbeeld alle artikelen in onze kennisbank eens goed nalezen. Je kunt je verdiepen in onze selectie zelfhulpboeken die je helpen je zelfvertrouwen weer terug te winnen. Je kunt deelnemen aan de online cursus Blijvend Zelfvertrouwen of je kunt een coach inschakelen die je verloren zelfvertrouwen weer helpt terug te krijgen. De makkelijkste manier is echter om met onderstaande punten aan de slag te gaan. Wanneer je je zelfvertrouwen kwijt bent kun je namelijk met een paar kleine aanpassingen al snel weer meer zelfvertrouwen voelen. Ga er dus mee aan de slag en zie zelf hoe gemakkelijk het eigenlijk is om je zelfvertrouwen weer terug te vinden nadat je het kwijt bent geraakt!

Krijg dingen gedaan

De makkelijkste manier om je zelfvertrouwen terug te krijgen nadat je het vertrouwen in jezelf bent kwijt geraakt is door dingen gedaan te krijgen. Punten op je takenlijstje afvinken geeft een super goed gevoel, zeker wanneer het taken betreft die je niet leuk vindt of waar je (al een tijdje) tegenop kijkt. Zorg er wel voor dat de takenlijst behapbaar is. Het is beter om een takenlijstje met 3 items te hebben die allemaal afgevinkt zijn dan een takenlijst met 10 items waarop je 7 taken hebt afgevinkt. Waarom? Omdat de niet afgevinkte taken je nu eenmaal langer bijblijven dan de taken die je wél hebt volbracht.

Maak oogcontact tijdens gesprekken

Mensen die onzeker en/of angstig zijn durven je praktisch niet aan te kijken wanneer je met ze in gesprek bent. Mocht je dit bemerken bij jezelf, ga dan bewust mensen aankijken wanneer je tegen ze praat. Uiteraard niet te lang, want dit kan intimiderend overkomen, maar lang genoeg om de kleur van iemands ogen te ontdekken. Neem jezelf als doel om van ieder persoon waarmee je in gesprek raakt de kleur van de ogen te achterhalen. Dit geeft je niet alleen zelf meer zelfvertrouwen, maar je zal op de andere persoon ook meer zelfvertrouwen uitstralen. Sla je dus twee vliegen in één klap!

Let op je lichaamshouding

Mensen die hun zelfvertrouwen kwijt zijn lopen vaak in een sombere lichaamshouding over straat. Het hoofd omlaag, hangende schouders en een algehele ingetogen houding. Je lichaam reflecteert immers wat er in je hoofd omgaat. Je kunt dit proces echter ook omdraaien. Je kunt met je lichaam je gedachten en emoties beïnvloeden. Bemerk je bij jezelf een negatieve lichaamshouding? Pas deze dan direct aan. Trek je schouders op, steek de borst vooruit en houd de kin omhoog. Voor nog meer effect voeg je ook nog eens een grote glimlach toe en moet je eens opletten hoe snel je het zelfvertrouwen wat je kwijt was weer terug hebt!

Verder lezen over zelfvertrouwen kwijt?

Bekijk dan zeker ook de andere onderdelen in onze kennisbank over zelfvertrouwen, onze selectie zelfhulpboeken, de artikelen over zelfvertrouwen trainingen, cursussen en coaches en onze blogposts waarin we vragen behandelen als:

 • Hoe kan ik mijn zelfvertrouwen vergroten?
 • Hoe krijg ik meer zelfvertrouwen?
 • Hoe kan ik meer zelfvertrouwen uitstralen?
 • Ik heb geen zelfvertrouwen. Wat nu?
 • Mijn zelfvertrouwen is weg. Hoe nu verder?
 • Waar is zelfvertrouwen goed voor?
 • Waarom heb ik zelfvertrouwen nodig?
 • Waarom is zelfvertrouwen zo belangrijk?
 • Waar krijg je zelfvertrouwen van?
 • Wat kan ik doen voor meer zelfvertrouwen?
 • Kan een coach mij helpen met mijn zelfvertrouwen?
 • Helpen zelfhulpboeken om meer vertrouwen in mezelf te krijgen?
 • Welke zelfhulpboeken helpen me om mijn zelfvertrouwen te vergroten?
 • Helpt een (online) cursus om meer zelfvertrouwen te ontwikkelen?
 • Welke cursus helpt mij om mijn zelfvertrouwen op te krikken?
 • Zijn er oefeningen waarmee ik meer zelfvertrouwen kan krijgen?