Meer zelfvertrouwen ontwikkelen draagt bij aan een gelukkiger leven. Door je zelfvertrouwen op te krikken zal je gemakkelijker om kunnen gaan met lastige situaties en zal je je minder aantrekken wat anderen over je zeggen en denken. Ook zul je minder onzeker en angstig zijn en zelfverzekerder beslissingen kunnen nemen. In de kennisbank van Blijvend-Zelfvertrouwen helpen we je zelfvertrouwen verder te ontwikkelen middels interessante artikelen, de beste zelfhulpboeken, bewezen (online) cursussen om je zelfvertrouwen te vergroten en oefeningen waarmee je gemakkelijk meer zelfvertrouwen zult krijgen!

Zelfvertrouwen ontwikkelen

Meer zelfvertrouwen ontwikkelen hoeft helemaal niet zo moeilijk te zijn. We hebben hieronder een aantal oefeningen voor je op een rijtje gezet waarmee je gemakkelijk je zelfvertrouwen kunt vergroten, maar voordat we die met je delen is het goed om te weten hoe je zelfvertrouwen beïnvloed kan worden. Door hier dieper over na te denken wordt het nog eenvoudiger voor je om meer zelfvertrouwen te ontwikkelen, want zelfvertrouwen valt te trainen.

De grootte van je zelfvertrouwen is bepaald door anderen (en dit is stom)

Je zult het je niet meer kunnen herinneren, maar je geboorte is allesbepalend geweest voor de rest van je leven en de grootte van je zelfvertrouwen op dit moment. Iedereen heeft namelijk een traumatische ervaring opgedaan na de geboorte en een les geleerd die eigenlijk ver buiten de werkelijkheid staat van hoe de vork daadwerkelijk in de steel zit.

De eerste les die je leert nadat je uit je moeder bent gekomen is dat je afhankelijk bent van anderen. Zonder je moeder zou je sterven. Zij gaf je te eten. Zij beschermde je tegen kou, gevaar en zorgde er voor dat je van alles voorzien was. De les die je leerde is dus dat je afhankelijk bent van anderen en gedurende ons leven blijven we op zoek naar erkenning van anderen. Kijk maar eens hoe dit gaat bij partners die van elkaar houden: “Zonder hem/haar hoeft het niet. Ik kan niet zonder hem/haar”.

De grootste nonsens natuurlijk. Je bent prima in staat om voor jezelf te zorgen en er zelf voor te zorgen dat je gelukkig bent/wordt. Ditzelfde geldt voor je zelfvertrouwen. Je hebt de mening van anderen helemaal niet nodig om zelfvertrouwen te ontwikkelen, maar veel te vaak wordt ons zelfvertrouwen bepaald door anderen. Iemand die constant te horen krijgt dat hij/zij niet goed genoeg is zal dit vanzelf gaan geloven een een laag zelfbeeld (0,0 zelfvertrouwen) is het gevolg. Iemand die de ene veer na de andere in z’n achterste gestopt krijgt zal vanzelf het grootste gevoel van zelfvertrouwen ervaren. Het is hoe de mens (deze maatschappij) werkt, maar feitelijk heb je de mening van anderen dus helemaal niet nodig om een enorm zelfvertrouwen te ontwikkelen.

Hoe kan ik meer zelfvertrouwen ontwikkelen?

Nu je weet dat mensen gevoelig zijn voor de mening van anderen zou je er voor kunnen kiezen om overal complimentjes te gaan vissen en op die manier je zelfvertrouwen te doen groeien. Je kunt er ook voor kiezen om een zelfvertrouwen-coach in te schakelen of een (online) cursus te volgen waarmee je meer zelfvertrouwen opbouwt. Je kunt er echter ook voor kiezen om lak te hebben aan de mening van anderen en het heft in eigen handen nemen om meer zelfvertrouwen te ontwikkelen. Behoor jij tot deze laatste groep? Dan hebben we hieronder een aantal simpele oefeningen voor je op een rijtje gezet waarmee je in no-time meer zelfvertrouwen krijgt.

Affirmaties

Affirmaties klinkt misschien een beetje duf en zweverig, maar het werkt wel. Eén simpel zinnetje kan een wereld van verschil maken en je helpen met zelfvertrouwen ontwikkelen. Zeg de onderstaande zin ‘s ochtends hardop tegen jezelf:

“Vandaag ga ik mezelf zijn. Ik ben goed genoeg. Ik heb alle vertrouwen in mezelf en ben dankbaar dat ik weer een nieuwe dag tegemoet ga als de persoon die ik vandaag de dag ben. Want zoals ik, is er geen tweede.”

Door dit iedere dag te herhalen zul je na verloop van tijd vanzelf merken dat het je meer zelfvertrouwen geeft en je je dag meteen goed begint. Moet je eens opletten hoeveel zelfvertrouwen je kunt ontwikkelen door jezelf te programmeren iedere dag.

Dingen gedaan krijgen

Dingen gedaan krijgen is misschien wel de beste manier om meer zelfvertrouwen te ontwikkelen, want zeg zelf: hoe voelt een afgevinkte takenlijst voor jou? De takenlijst hoeft echt niet altijd werkgerelateerd te zijn. Dit kan van alles zijn. Van klusjes in en om het huis tot zaken die je al veel te lang hebt uitgesteld. Belangrijk is dat je een niet al te grote takenlijst maakt en alle taken op de takenlijst gedaan krijgt. Een half afgewerkte takenlijst werkt juist averechts. Maak ‘m liever wat kleiner zodat je ‘m ook daadwerkelijk af kan werken dan dat je een immens lange takenlijst voor jezelf opstelt waarvan je van tevoren weet dat je hem nooit helemaal afkrijgt. Ontdek zelf hoe effectief het is om dingen gedaan te krijgen en wat dit met je zelfvertrouwen doet.

Lichaamshouding

Je gedachten hebben een enorme invloed op je lichaamshouding en dit is andersom niet anders. Je kunt eenvoudig meer zelfvertrouwen ontwikkelen door een positieve lichaamshouding aan te nemen. Mensen die onzeker of angstig zijn hebben vaak een negatieve lichaamshouding. Ze lopen bijvoorbeeld met gebogen hoofd en hangende schouders over straat. Door je schouders op te trekken, je kin vooruit te steken en een glimlach rond je lippen te toveren kom je veel zelfverzekerder over en beter nog: ga je je veel zelfverzekerder voelen. Iedere keer dat je bemerkt dat je een negatieve lichaamshouding aanneemt, verander dan direct je lichaamshouding in een posititieve lichaamshouding. Door dit structureel te blijven doen zul je merken dat je als vanzelf meer zelfvertrouwen ontwikkelt.

Verder lezen over zelfvertrouwen ontwikkelen?

Bekijk dan zeker ook de andere onderdelen in deze kennisbank over zelfvertrouwen, onze selectie zelfhulpboeken, de artikelen over trainingen, cursussen en coaches over zelfvertrouwen en onze blogposts waarin we vragen behandelen als:

 • Hoe krijg ik meer zelfvertrouwen?
 • Hoe kan ik meer zelfvertrouwen opbouwen?
 • Ik heb geen zelfvertrouwen. Wat nu?
 • Mijn zelfvertrouwen is weg. Hoe nu verder?
 • Hoe kan ik mijn zelfvertrouwen terugkrijgen?
 • Waar is zelfvertrouwen goed voor?
 • Waarom heb ik zelfvertrouwen nodig?
 • Waarom is zelfvertrouwen zo belangrijk?
 • Waar krijg je zelfvertrouwen van?
 • Wat kan ik doen voor meer zelfvertrouwen?
 • Kan een coach mij helpen met mijn zelfvertrouwen?
 • Helpen zelfhulpboeken om meer vertrouwen in mezelf te krijgen?
 • Welke zelfhulpboeken helpen me om mijn zelfvertrouwen te vergroten?
 • Helpt een (online) cursus om meer zelfvertrouwen te ontwikkelen?
 • Welke cursus helpt mij om mijn zelfvertrouwen op te krikken?
 • Zijn er oefeningen waarmee ik meer zelfvertrouwen kan krijgen?