Meer zelfvertrouwen opbouwen is altijd een goede zaak, zelfs als je al behoorlijk zelfverzekerd bent. Wanneer je je zelfvertrouwen vergroot, vergroot je automatische de kwaliteit van je leven. Je kunt immers gerust stellen dat meer zelfvertrouwen krijgen inherent staat aan een gelukkiger leven. Je zult minder angstig en onzeker zijn wanneer je blaakt van het zelfvertrouwen en zult gemakkelijker om kunnen gaan met kritiek en moeilijke beslissingen. In de kennisbank van Blijvend-Zelfvertrouwen helpen we je bij het opbouwen van meer zelfvertrouwen met allerhande handige tips en tricks en waardevolle artikelen en oefeningen om een zelfvertrouwen op te bouwen waar je U tegen zegt!

Zelfvertrouwen opbouwen

Het is best een grappige woordcombinatie, zelfvertrouwen opbouwen. Zelfvertrouwen is namelijk op te bouwen, maar net zo gemakkelijk ook weer af te breken. Misschien kamp jij wel met een verminderd zelfvertrouwen. Dit kan door van alles komen. Je zelfvertrouwen kan bijvoorbeeld tot een dieptepunt dalen wanneer je constant kritiek krijgt te verduren of wanneer je afgewezen wordt. Denk hierbij niet alleen maar aan liefde en relaties, maar bijvoorbeeld ook werkgerelateerd. Wanneer je aan het solliciteren bent bijvoorbeeld en je krijgt de ene na de ander afwijzing heb je niet te maken met zelfvertrouwen opbouwen, maar juist met afbreuk van je zelfvertrouwen. Niemand houdt er immers van om afgewezen te worden toch?

Hoe kan ik meer zelfvertrouwen opbouwen?

Gelukkig is zelfvertrouwen dus te trainen. Er zijn misschien wel 1001 manieren om meer zelfvertrouwen op te bouwen. Je kunt je bijvoorbeeld verdiepen in zelfhulpboeken over zelfvertrouwen of (online) cursussen gaan volgen waarmee je je zelfvertrouwen kunt vergroten. Ook zijn er speciale coaches die je kunnen helpen meer zelfvertrouwen te krijgen en natuurlijk is er onze kennisbank waar je van alles leest over zelfvertrouwen, mindset en persoonlijke ontwikkeling.Waar jij je uiteindelijk het best bij voelt is natuurlijk helemaal aan jou, maar weet in ieder geval dat het helemaal niet zo moeilijk is om het vertrouwen in jezelf (weer) tot grote hoogten te brengen!

Meer zelfvertrouwen krijgen in 5 eenvoudige stappen

Om meer zelfvertrouwen te krijgen hoef je echt geen hele ingewikkelde dingen te doen of dure cursussen en/of boeken aan te schaffen. Natuurlijk is het wel zo dat – wanneer je echt diep in de put zit – professionele hulp (bijna) altijd wel goed voor je is en ook aan te raden valt, maar met onderstaande stappen kun je al snel meer zelfvertrouwen opbouwen zonder dat daar geld of iemand anders aan te pas hoeft te komen. Probeer ze uit en zie zelf wat het met het vertrouwen in jezelf doet!

Je uiterlijk is belangrijk

Wanneer je niet blaakt van het zelfvertrouwen is het gemakkelijk om niet veel aandacht aan je uiterlijk te besteden. Die jogging broek zit natuurlijk gewoon lekker en het is maar gedoe om ‘s ochtends je haar en/of make-up in orde te brengen. Toch zou je het wel moeten doen. Door jezelf goed te verzorgen zul je je namelijk beter gaan voelen over jezelf. Je mag er wezen en met een beetje geluk zullen anderen je op straat dit ook vertellen. Als jij er goed verzorgd bijloopt kun je rekenen op veel bekijks waardoor het ego automatisch wordt gestreeld. Een gestreeld ego zorgt er dan op z’n beurt weer voor dat je zelfvertrouwen wordt vergroot. Wanneer je die cirkel aanhoudt duurt het niet lang voordat je een zelfvertrouwen hebt opgebouwd wat niemand je meer afneemt!

Je bent het waard en mag dat best tegen jezelf zeggen

Affirmaties klinkt misschien een beetje zweverig en raar, maar ze helpen wel degelijk. Conditionering is iets wat we al van jonge leeftijd allemaal meemaken (denk hierbij aan respect voor de juf of meester bijvoorbeeld) en waarom zou je jezelf dan niet conditioneren?

Door iedere dag het volgende zinnetjes hardop tegen jezelf in de spiegel te zeggen zul je zien dat je er na verloop van tijd vanzelf in gaat geloven.

“Vandaag ga ik mezelf zijn. Ik ben goed genoeg. Ik heb alle vertrouwen in mezelf en ben dankbaar dat ik weer een nieuwe dag tegemoet ga als de persoon die ik vandaag de dag ben. Want zoals ik, is er geen tweede.”

Er is bijna geen makkelijkere manier dan deze om meer zelfvertrouwen op te bouwen en door dit voor langere tijd iedere dag te doen zul je vanzelf merken dat je meer vertrouwen in jezelf zult krijgen.

Lichaamstaal

Geloof jij dat lichaam en geest elkaar beïnvloeden? Heel goed, want dat is namelijk ook zo. Je lichaamstaal zegt alles over wat er op dat moment in je koppie omgaat. Boeken zijn er over volgeschreven, maar wat veel mensen niet weten is dat het ook andersom werkt. Door aandacht te schenken aan je lichaamshouding kun je de situatie in je hoofd veranderen. Loop met de kin omhoog en de borst vooruit. De echte fanatiekelingen voegen hier nog een eeuwige glimlach aan toe en moet je eens kijken wat deze veranderde lichaamshouding met je geest doet. Als vanzelf krijg je meer zelfvertrouwen en door hier voortdurend aandacht aan te blijven schenken kun je een enorm zelfvertrouwen opbouwen waar niemand tegen opgewassen is!

Taken afvinken

Een van de meest voorkomende gevallen van een verminderd zelfvertrouwen is wanneer je zaken niet gedaan krijgt. Deze zaken kunnen van alles zijn. Van de eerder genoemde afwijzing bij een sollicitatie tot de klusjes in en om het huis. Door dingen gedaan te krijgen en iedere dag tegen een afgevinkte takenlijst aan te kijken zul je merken dat ‘getting things done’ er voor kan zorgen dat het vertrouwen in jezelf groeit waardoor je taken aan durft te pakken waar je in het verleden niet eens aan durfde te denken. Zorg dat je dingen gedaan krijgt en moet je eens opletten hoeveel zelfvertrouwen je daarmee opbouwt!

Complimentjes zijn key

Waar kritiek een enorme afbreuk kan zijn aan je zelfvertrouwen kunnen complimenten er juist voor zorgen dat je zelfvertrouwen door het dak gaat. Zeg nu zelf: iedereen houdt van complimenten toch? Aanvaard ze dan ook gewoon en ga er vanuit dat de persoon die ze geeft, ze ook daadwerkelijk meent. Te gauw zijn we geneigd om complimenten af te zwakken en/of de gever van het compliment niet serieus te nemen. Nergens voor nodig. Omarm complimenten met beide armen en geniet van het zelfvertrouwen wat je er mee opbouwt!

Verder lezen over zelfvertrouwen opbouwen?

Bekijk dan zeker ook de andere onderdelen in deze kennisbank over zelfvertrouwen, onze selectie zelfhulpboeken, de artikelen over trainingen, cursussen en coaches over zelfvertrouwen en onze blogposts waarin we vragen behandelen als:

 • Hoe krijg ik meer zelfvertrouwen?
 • Hoe kan ik meer zelfvertrouwen uitstralen?
 • Ik heb geen zelfvertrouwen. Wat nu?
 • Mijn zelfvertrouwen is weg. Hoe nu verder?
 • Hoe kan ik mijn zelfvertrouwen terugkrijgen?
 • Waar is zelfvertrouwen goed voor?
 • Waarom heb ik zelfvertrouwen nodig?
 • Waarom is zelfvertrouwen zo belangrijk?
 • Waar krijg je zelfvertrouwen van?
 • Wat kan ik doen voor meer zelfvertrouwen?
 • Kan een coach mij helpen met mijn zelfvertrouwen?
 • Helpen zelfhulpboeken om meer vertrouwen in mezelf te krijgen?
 • Welke zelfhulpboeken helpen me om mijn zelfvertrouwen te vergroten?
 • Helpt een (online) cursus om meer zelfvertrouwen te ontwikkelen?
 • Welke cursus helpt mij om mijn zelfvertrouwen op te krikken?
 • Zijn er oefeningen waarmee ik meer zelfvertrouwen kan krijgen?