Zelfvertrouwen terugkrijgen hoeft helemaal niet zo moeilijk te zijn als het in eerste instantie lijkt. Je hebt het immers ooit gehad. Anders was je je zelfvertrouwen immers niet verloren toch? Je kunt op verschillende manieren zelfvertrouwen terugkrijgen. Een goede eerste stap is om de artikelen in deze kennisbank en op onze blog te checken. Ook kun je je heil zoeken in zelfhulpboeken om meer zelfvertrouwen te krijgen, online programma’s volgen of een coach inschakelen die je helpt bij het terugkrijgen van je zelfvertrouwen. In dit artikel over zelfvertrouwen terugkrijgen geven we je in ieder geval 3 handige tips die er voor zorgen dat je in no-time over meer zelfvertrouwen beschikt!

Zelfvertrouwen terugkrijgen

Zelfvertrouwen is trainbaar en zelfvertrouwen is beïnvloedbaar. Dit is goed nieuws, maar tegelijkertijd ook slecht nieuws. Laten we het je uitleggen zodat het makkelijker voor je wordt om zelfvertrouwen terug te krijgen.

Je zelfvertrouwen wordt beïnvloed door anderen

Wie denk je dat meer zelfvertrouwen heeft of krijgt? Iemand die constant kritiek te horen krijgt of iemand die voortdurend complimentjes krijgt? Het antwoord zal niet al te moeilijk zijn, maar waar dit vandaan komt zal je misschien enigszins verbazen. Je kan er namelijk helemaal niets aan doen dat je je laat beïnvloeden door anderen.

Je zult het je niet meer bewust voor de geest kunnen halen, maar tijdens je geboorte heb je een les geleerd die je de rest van je leven met je meedraagt. Vanuit de beschermde en vertrouwde omgeving van je moeder’s buik kwam je plots in de grote boze wereld terecht. Het is aan je moeder te danken dat je dit momenteel leest, want zij verzorgde je op dat moment. Ze gaf je te eten en beschermde je tegen de invloeden van buitenaf.

De les die je bij je geboorte dus meekrijgt is dat je geluk en welzijn dus afhankelijk zijn van anderen. En dit is de grootste larie die er is. Natuurlijk was dit als baby zijnde wel het geval, maar op latere leeftijd ben je prima in staat om voor je eigen geluk en welzijn te zorgen. Zo ook met het terugkrijgen van zelfvertrouwen. Daar heb je feitelijk helemaal niemand voor nodig, maar in de praktijk blijkt dit dus niet altijd te werken zoals het zou kunnen werken. Anderen beïnvloeden jouw mate van zelfverzekerdheid en dat dus helemaal niet nodig!

Zelfvertrouwen terugkrijgen in 3 stappen

Nu je weet dat je vrij gemakkelijk je zelfvertrouwen terugkrijgen kunt op eigen kracht hebben we 3 oefeningen voor je waarmee je aan de slag kunt. Als je echt heel erg onzeker en/of angstig bent kan het zijn dat je behoefte hebt aan meer begeleiding. In dat geval is het raadzaam om ook even te kijken bij onze selectie zelfhulpboeken, de cursus Blijvend Zelfvertrouwen of de artikelen over zelfvertrouwen-coaches er eens op na te slaan. Je kunt in ieder geval nu al direct aan de slag met het terugkrijgen van je zelfvertrouwen met deze supereenvoudige oefeningen!

Affirmaties

Affirmaties klinkt misschien wat zweverig, maar weet dat ze werken. Je kunt jezelf programmeren en de zogenoemde spreuken helpen je daar een handje bij. Belangrijk is dat je ze met volle overtuiging tegen jezelf uitspreekt en ook daadwerkelijk gelooft wat je zegt.

Zeg onderstaande iedere dag hardop tegen jezelf als je ‘s ochtends voor de spiegel staat en zie zelf hoe je met meer zelfvertrouwen de dag tegemoet gaat!

“Vandaag ga ik mezelf zijn. Ik ben goed genoeg. Ik heb alle vertrouwen in mezelf en ben dankbaar dat ik weer een nieuwe dag tegemoet ga als de persoon die ik vandaag de dag ben. Want zoals ik, is er geen tweede.”

Verbeter je lichaamshouding

Je lichaam geldt als een spiegel voor je gedachten. Aan vrijwel iedereen is af te lezen hoe hij of zij zich op dat moment voelt. Voelen we ons onzeker? Dan toont het lichaam dat. Blaken we juist van het zelfvertrouwen? Ook dan laat ons lichaam dat zien. Geloof je ons niet? Ga dan zelf eens voor de grap naar een openbare ruimte als een centraal station of een luchthaven. Zeker weten dat je precies kunt zien wie zijn of haar vlucht gaat missen en wie er volkomen ontspannen op reis gaat.

Andersom werkt het echter ook. Je kunt je gedachten en emoties beïnvloeden door je lichaamshouding aan te passen. Loop je bijvoorbeeld met gebogen hoofd en hangende schouders over straat? Dan is de kans groot dat je niet helemaal lekker in je vel zit. Zodra je dit bemerkt bij jezelf, pas dan je lichaamshouding aan. Borst vooruit, kin omhoog en je schouders opgetrokken. Wil je maximaal effect? Voeg dan een dikke glimlach toe. Moet je eens opletten hoe gemakkelijk je je zelfvertrouwen terugkrijgen kunt middels het aanpassen van je lichaamshouding.

Getting things done

Hoe voel je je als je je takenlijst af kunt vinken? Goed toch? Mensen die met to-do lijstjes werken weten maar al te goed wat en afgevinkte takenlijst met het zelfvertrouwen kan doen. Andersom heeft een niet afgevinkte takenlijst ook impact op ons zelfvertrouwen. Zeker als dit structureel gebeurt. Een structureel niet afgevinkte takenlijst kan er voor zorgen dat je zelfvertrouwen tot een waar dieptepunt daalt.

Je takenlijst hoeft niet altijd werkgerelateerd te zijn. Zet er ook eens zaken op als de koffiemachine schoonmaken of een keukenkastje opruimen. Key bij een takenlijst is om deze alleen te voorzien van zaken die je ook daadwerkelijk echt moet doen die dag. Je kunt beter een takenlijst hebben met 3 items die je allemaal hebt afgevinkt dan een takenlijst met 10 items waarop je 7 dingen hebt afgevinkt. De niet afgevinkte onderdelen zullen je namelijk bijblijven i.p.v. de 7 taken die je wel hebt volbracht. Ga aan de slag met takenlijstjes en je zult zien dat het bijdraagt aan het terugkrijgen van je zelfvertrouwen!

Verder lezen over zelfvertrouwen terugkrijgen?

Bekijk dan zeker ook de andere onderdelen in onze kennisbank over zelfvertrouwen, onze selectie zelfhulpboeken, de artikelen over zelfvertrouwen trainingen, cursussen en coaches en onze blogposts waarin we vragen behandelen als:

 • Hoe kan ik mijn zelfvertrouwen vergroten?
 • Hoe krijg ik meer zelfvertrouwen?
 • Hoe kan ik meer zelfvertrouwen uitstralen?
 • Ik heb geen zelfvertrouwen. Wat nu?
 • Mijn zelfvertrouwen is weg. Hoe nu verder?
 • Waar is zelfvertrouwen goed voor?
 • Waarom heb ik zelfvertrouwen nodig?
 • Waarom is zelfvertrouwen zo belangrijk?
 • Waar krijg je zelfvertrouwen van?
 • Wat kan ik doen voor meer zelfvertrouwen?
 • Kan een coach mij helpen met mijn zelfvertrouwen?
 • Helpen zelfhulpboeken om meer vertrouwen in mezelf te krijgen?
 • Welke zelfhulpboeken helpen me om mijn zelfvertrouwen te vergroten?
 • Helpt een (online) cursus om meer zelfvertrouwen te ontwikkelen?
 • Welke cursus helpt mij om mijn zelfvertrouwen op te krikken?
 • Zijn er oefeningen waarmee ik meer zelfvertrouwen kan krijgen?