Wanneer je je zelfvertrouwen terugvinden wilt betekent dat dat je het onderweg ergens verloren bent. Troost je. Je bent niet de enige waarbij het zelfvertrouwen weg of kwijt is. Er is gelukkig ook goed nieuws. Het is helemaal niet zo moeilijk als het lijkt om je zelfvertrouwen terug te vinden. Hier in de kennisbank van Blijvend-Zelfvertrouwen helpen we je bij het terugwinnen van je zelfvertrouwen zodat ook jij weer helemaal gelukkig en zelfverzekerd door het leven gaat!

Zelfvertrouwen terugvinden

Wanneer je je zelfvertrouwen verloren bent kan dit grote impact op je leven hebben. Mensen met weinig zelfvertrouwen zijn doorgaans angstiger en onzekerder. Ze hebben meer moeite met het nemen van belangrijke beslissingen, kunnen minder goed tegen kritiek van anderen en gaan minder goed om met moeilijke situaties. Als je je zelfvertrouwen verloren bent kan het een lastig karwei worden om het zelfvertrouwen weer terug te vinden, maar eigenlijk is het veel gemakkelijker dan het in eerste instantie lijkt. Om dat beter te snappen is het goed om eens te kijken waarom mensen zelfvertrouwen krijgen en verliezen, want heel vaak komt dit namelijk door toedoen van anderen en dat is helemaal niet nodig!

Zelfvertrouwen is afhankelijk van anderen

Je zelfvertrouwen is afhankelijk van anderen. Eigenlijk is het dat helemaal niet, maar je kunt er zelf weinig aan doen dat je het zo ervaart. Het is zoals het je geleerd is. Lees namelijk even met ons mee…

In je vroegste periode hier op aarde leerde je dat je welzijn en geluk afhankelijk is van anderen. Je kwam immers uit de veilige warme buik van je moeder plots in een grote boze wereld terecht waar voortdurend gevaar op de loer lag. Gelukkig was daar je moeder. Ze verzorgde. Gaf je te eten. En zorgde er voor dat het je aan niets ontbrak. Dit is dus de les die je al heel je leven bij je draagt en die het dus bemoeilijkt om zelfvertrouwen terug te vinden zonder toedoen van anderen. Het is je ingeprent om te hangen aan anderen.

Wie denk je dat meer zelfvertrouwen terugvinden zal: iemand die vanaf nu alleen maar complimentjes krijgt of iemand die alleen maar kritiek te horen krijgt? Precies, je zelfvertrouwen is dus afhankelijk van anderen. Althans, dat denk je dus maar….

Zelfvertrouwen terugvinden in 3 eenvoudige stappen

Nu je weet dat anderen eigenlijk helemaal niets met jouw zelfvertrouwen te maken hebben kun je geheel zelf aan de slag met het terugvinden van je zelfvertrouwen. Ieder mens doet dat op zijn of haar eigen manier. De een pluist het internet af en leest alle artikelen over zelfvertrouwen terugvinden in onze kennisbank of op de blog. Een ander schakelt een coach in die helpt bij het krijgen van meer zelfvertrouwen en weer een ander neemt deel aan een (online) zelfvertrouwencursus om het zelfvertrouwen weer op te krikken. Welke methode het beste bij jou past is aan jou natuurlijk, maar we hebben hieronder 3 oefeningen voor je verzameld die je helpen in no-time je zelfvertrouwen terug te vinden zonder dat het je ook maar iets hoeft te kosten. Slechts je aandacht en je tijd. That’s all!

Verzorging

De allermakkelijkste manier om snel meer zelfvertrouwen te krijgen is door jezelf goed te verzorgen. Ga shoppen, koop nieuwe kleren en trek iedere dag een toffe outfit aan. Ga naar de kapper en laat jezelf een strakke coupe aanmeten. De dames onder ons slaan natuurlijk ook nog de nodige make-up in.

Besteed iedere ochtend voldoende tijd aan je uiterlijk en ga nooit als een slons de deur uit. Moet je opletten wat deze kleine techniek met je zelfvertrouwen doet. Niet alleen zul je zelf meer zelfvertrouwen ervaren, ook zul je meer zelfvertrouwen uitstralen naar anderen toe. In het meest gunstige geval krijg je ook nog eens complimentjes over je uiterlijke verschijning en al weet je nu dat die complimentjes er eigenlijk niet toe zouden moeten doen; fijn is het altijd om ze te krijgen!

Affirmaties

Affirmaties zijn een soort van spreuken die je tegen jezelf zegt om jezelf te programmeren. Voor talloze situaties zijn er affirmaties te vinden en ook op onze blog vind je er een aantal. We hebben er eentje voor je uitgekozen die je helpt bij het zelfvertrouwen terugvinden. Spreek ‘m iedere dag hardop voor jezelf uit als je ‘s ochtends voor de spiegel staat en je zult zien dat je al snel met veel meer zelfvertrouwen de nieuwe dag tegemoet gaat!

“Vandaag ga ik mezelf zijn. Ik ben goed genoeg. Ik heb alle vertrouwen in mezelf en ben dankbaar dat ik weer een nieuwe dag tegemoet ga als de persoon die ik vandaag de dag ben. Want zoals ik, is er geen tweede.”

Lichaamstaal

Een lichaam vertelt wat de gedachten denken. Ga voor de grap eens naar een openbare plaats als een luchthaven of een centraal station en ga observeren. Bij vrijwel iedereen is aan de lichaamstaal af te lezen hoe hij/zij zich op dat moment voelt. Andersom kan het echter ook: je kunt met je lichaamstaal je gedachten beïnvloeden. Dit schept natuurlijk opties bij het zelfvertrouwen terugvinden.

Iedere keer dat je bemerkt dat je met hangende schouders en het hoofd omlaag rondloopt, trek dan direct je schouders op. De kin omhoog en de borst vooruit. Meteen een extra dosis zelfvertrouwen? Voeg hier dan een glimlach aan toe. Je zal merken dat de positieve lichaamshouding direct invloed heeft op je gedachten en door dit herhaaldelijk toe te passen ga je merken dat je met zoiets simpels al je zelfvertrouwen terugvinden kunt!

Verder lezen over zelfvertrouwen terugvinden?

Bekijk dan zeker ook de andere onderdelen in onze kennisbank over zelfvertrouwen, onze selectie zelfhulpboeken, de artikelen over zelfvertrouwen trainingen, cursussen en coaches en onze blogposts waarin we vragen behandelen als:

 • Hoe kan ik mijn zelfvertrouwen vergroten?
 • Hoe krijg ik meer zelfvertrouwen?
 • Hoe kan ik meer zelfvertrouwen uitstralen?
 • Ik heb geen zelfvertrouwen. Wat nu?
 • Mijn zelfvertrouwen is weg. Hoe nu verder?
 • Hoe kan ik mijn zelfvertrouwen terugkrijgen?
 • Waar is zelfvertrouwen goed voor?
 • Waarom heb ik zelfvertrouwen nodig?
 • Waarom is zelfvertrouwen zo belangrijk?
 • Waar krijg je zelfvertrouwen van?
 • Wat kan ik doen voor meer zelfvertrouwen?
 • Kan een coach mij helpen met mijn zelfvertrouwen?
 • Helpen zelfhulpboeken om meer vertrouwen in mezelf te krijgen?
 • Welke zelfhulpboeken helpen me om mijn zelfvertrouwen te vergroten?
 • Helpt een (online) cursus om meer zelfvertrouwen te ontwikkelen?
 • Welke cursus helpt mij om mijn zelfvertrouwen op te krikken?
 • Zijn er oefeningen waarmee ik meer zelfvertrouwen kan krijgen?