Veel zelfvertrouwen uitstralen hoeft niet altijd te betekenen dat je blaakt van het zelfvertrouwen. Er zijn namelijk trucjes waarmee het lijkt alsof je het volste vertrouwen in jezelf hebt, zelfs als dat helemaal niet zo is. Pluspunt van meer zelfvertrouwen uitstralen is dat je automatische meer zelfvertrouwen gaat krijgen en door je zelfvertrouwen te vergroten zul je merken dat het leven een stuk aangenamer wordt. Je zult gemakkelijker om kunnen gaan met kritiek en lastige situaties en veel minder onzeker en angstig door het leven gaan. In dit artikel in de kennisbank van Blijvend-Zelfvertrouwen geven we je tips & tricks hoe je snel en makkelijker meet zelfvertrouwen kunt uitstralen!

Zelfvertrouwen uitstralen

Het is best grappig dat je helemaal niet vol zelfvertrouwen hoeft te zitten om veel zelfvertrouwen uit te stralen. Het is immers maar perceptie. Je laat lijken alsof je over enorm veel zelfvertrouwen beschikt terwijl dit eigenlijk helemaal niet zo is. Voor de buitenwacht lijkt het dan alsof je één en al zelfvertrouwen bent. Een rots in de branding. En als er één ding is wat je zou moeten weten over zelfvertrouwen is het wel dat je het net zo gemakkelijk kunt kwijtraken als kunt krijgen.

Vaak bepalen anderen hoeveel zelfvertrouwen je hebt

Op het moment dat je uit je moeder kwam leerde je dat je afhankelijk bent van anderen. Zonder je moeder zou je immers geen voedsel en onderdak hebben en je kunt zelf wel bedenken hoe het een baby zou vergaan wanneer hij of zij geen voedsel en bescherming zou krijgen. We hebben anderen nodig. Dat is wat je leert.

In ons latere leven blijft deze les ons bij en heeft het effect op alle facetten van het leven. Ook op je zelfvertrouwen. Daarom zijn we ook zo gevoelig voor wat anderen over ons zeggen en/of denken. Mensen die voortdurend kritiek krijgen zullen vanzelf een verminderd zelfvertrouwen opbouwen en andersom zullen mensen die constant complimentjes krijgen als vanzelf veel zelfvertrouwen krijgen. Vaak bepalen anderen dus hoeveel vertrouwen je in jezelf hebt.

Je kunt dit proces echter ook omdraaien. Door veel zelfvertrouwen uit te stralen zullen mensen sneller geneigd zijn om je om hulp te vragen en kun je sneller rekenen op complimenten dan wanneer je maar weinig zelfvertrouwen uitstraalt. Hierdoor zal je niet alleen veel zelfvertrouwen uitstralen, maar ook meer zelfvertrouwen opbouwen. Het is een vicieuze cirkel die zowel naar boven, als naar beneden kan gaan. Door veel zelfvertrouwen uit te stralen garandeer je dat de vicieuze cirkel je naar boven leidt in plaats van naar beneden en daar hoef je dus helemaal niet nu al veel zelfvertrouwen voor te hebben.

Hoe kan ik meer zelfvertrouwen uitstralen?

Je kunt met een aantal simpele technieken direct al meer zelfvertrouwen uitstralen. Natuurlijk kun je aan de gang gaan met zelfhulpboeken over zelfvertrouwen, online cursussen volgen waar je meer zelfvertrouwen van zult krijgen of een coach inschakelen om je zelfvertrouwen op te krikken, maar met onderstaande technieken kun je helemaal zelf aan de slag zonder ook maar 1 cent te hoeven investeren.

Affirmaties opzeggen

Weer een les die je op jonge leeftijd al leert, maar waar maar weinig mensen zich echt van bewust zijn: conditionering werkt en je kunt het gemakkelijk toepassen om in no-time meer zelfvertrouwen uit te stralen. Vroeger in de klas leerde je dat je respect moest hebben voor de meester of juf. In ons latere leven blijven we deze vorm van autoriteit respecteren. Denk bijvoorbeeld aan je baas, maar bijvoorbeeld ook oom agent. Deze conditionering is in onze jongste jaren begonnen en blijft ons hele leven bij ons. Waarom zou je jezelf dan niet conditioneren om meer zelfvertrouwen te krijgen?

Door de volgende zin iedere ochtend hardop in de spiegel tegen jezelf uit te spreken zal je al snel meer zelfvertrouwen uitstralen.

“Vandaag ga ik mezelf zijn. Ik ben goed genoeg. Ik heb alle vertrouwen in mezelf en ben dankbaar dat ik weer een nieuwe dag tegemoet ga als de persoon die ik vandaag de dag ben. Want zoals ik, is er geen tweede.”

Herhaal dit iedere dag en geloof ieder woord wat je uitspreekt. Moet je eens opletten wat het met je zelfvertrouwen doet!

Jezelf goed verzorgen

Jezelf goed verzorgen is misschien nog wel de gemakkelijkste manier om meer zelfvertrouwen uit te stralen. Zeg zelf, wie is er aantrekkelijker: de man/vrouw in joggingbroek en met verwilderder haren of de man/vrouw met stijlvolle kleding en een nette coupe? Door aandacht en tijd te besteden aan je uiterlijk zul je niet alleen zelf meer zelfvertrouwen krijgen, maar zul je ook kunnen rekenen op meer aandacht wanneer je op straat loopt en misschien zelfs wel complimentjes. Zeker weten dat dit een positief effect zal hebben op het vertrouwen in jezelf!

Verbeter je houding

Je lichaam en geest zijn twee aparte zaken, maar ze zijn tegelijkertijd onlosmakelijk verbonden. Je lichaamstaal vertelt veel over je gedachten en andersom kun je met je lichaamstaal invloed uitoefenen op je gedachten. Iemand die altijd met hangende schouders en een gebogen hoofd rondloopt straalt uit dat hij of zij maar weinig zelfvertrouwen heeft (en doorgaans is dit dan ook zo), maar iemand die juist met de borst vooruit en het hoofd omhoog door het leven banjert straalt juist ontzettend veel zelfvertrouwen uit (en heeft dit in principe ook altijd).

Wanneer je bewust aandacht gaat schenken aan je houding zal je merken dat je verbeterde houding een positief effect heeft op je zelfvertrouwen. Niet alleen zal je voor de buitenwacht meer zelfvertrouwen uitstralen, je zult dit ook vanzelf gaan krijgen. Steeds als je bemerkt dat je met je lichaam een negatieve lichaamshouding aanneemt is het tijd om je houding aan te passen in een positieve lichaamshouding. Vooral in het begin zal je merken dat je vaker een negatieve lichaamshouding zult hebben dan je op voorhand had verwacht, maar door hier actief mee aan de slag te gaan zul je merken dat je nieuwe houding na verloop van tijd je vaste houding wordt. Meer zelfvertrouwen gegarandeerd!

Verder lezen over meer zelfvertrouwen uitstralen?

Bekijk dan zeker ook de andere onderdelen in deze kennisbank over zelfvertrouwen, onze selectie zelfhulpboeken, de artikelen over trainingen, cursussen en coaches over zelfvertrouwen en onze blogposts waarin we vragen behandelen als:

 • Hoe krijg ik meer zelfvertrouwen?
 • Hoe kan ik meer zelfvertrouwen opbouwen?
 • Ik heb geen zelfvertrouwen. Wat nu?
 • Mijn zelfvertrouwen is weg. Hoe nu verder?
 • Hoe kan ik mijn zelfvertrouwen terugkrijgen?
 • Waar is zelfvertrouwen goed voor?
 • Waarom heb ik zelfvertrouwen nodig?
 • Waarom is zelfvertrouwen zo belangrijk?
 • Waar krijg je zelfvertrouwen van?
 • Wat kan ik doen voor meer zelfvertrouwen?
 • Kan een coach mij helpen met mijn zelfvertrouwen?
 • Helpen zelfhulpboeken om meer vertrouwen in mezelf te krijgen?
 • Welke zelfhulpboeken helpen me om mijn zelfvertrouwen te vergroten?
 • Helpt een (online) cursus om meer zelfvertrouwen te ontwikkelen?
 • Welke cursus helpt mij om mijn zelfvertrouwen op te krikken?
 • Zijn er oefeningen waarmee ik meer zelfvertrouwen kan krijgen?