Je zelfvertrouwen vergroten. Dat hoeft echt niet heel moeilijk te zijn. Beter gezegd: meer zelfvertrouwen krijgen is eigenlijk best makkelijk en zorgt er voor dat je beter in je vel zit, gemakkelijker met moeilijke situaties kunt dealen en zonder onzekerheid en angst door het leven gaat. Hier in de kennisbank van Blijvend-Zelfvertrouwen helpen we je graag om je zelfvertrouwen te vergroten middels talloze interessante artikelen over het opbouwen van meer zelfvertrouwen!

Zelfvertrouwen vergroten

Het vergroten van je zelfvertrouwen kan op oneindig veel manieren. Je hebt al een goede eerste stap gezet door dit artikel in onze kennisbank te lezen, maar er zijn bijvoorbeeld ook zelfvertrouwen trainingen en/of cursussen, je kunt een coach inschakelen om je zelfvertrouwen te vergroten of je kunt aan de slag met zelfhulpboeken.

Misschien wel belangrijker is de vraag wat zelfvertrouwen nu precies is en waarom het goed is om je zelfvertrouwen te vergroten. In een notendop:

Zelfvertrouwen is het vertrouwen in jezelf. Hoe jij naar jezelf kijkt en over jezelf denkt bepaalt hoe zelfverzekerd of juist onzeker je bent. Je kunt stellen dat mensen met een groot zelfvertrouwen een gelukkiger leven leiden. Juist daarom is het goed om aan de slag te gaan met het vergroten van je zelfvertrouwen.

Hoe kan ik mijn zelfvertrouwen vergroten?

Zelfvertrouwen is trainbaar en het is niet eens zo moeilijk om je zelfvertrouwen te vergroten. Zoals gezegd kan dit op talloze manieren. Denk hierbij dus aan (online) cursussen waarmee je je zelfvertrouwen kunt vergroten, coachingsessies met een zelfvertrouwen coach of aan de slag gaan met speciale zelfhulpboeken. Ook het internet afzoeken naar interessante artikelen en oefeningen om meer zelfvertrouwen te krijgen is een hele goede optie.

Om je te helpen bij het zetten van de eerste stap naar meer zelfvertrouwen hebben we hieronder een vijftal tips voor je op een rijtje gezet die je helpen je zelfvertrouwen te vergroten. Je zult inzien dat het helemaal niet zo moeilijk is om meer zelfvertrouwen op te bouwen en dat dit al kan met super-eenvoudige oefeningen en technieken.

Affirmaties gebruiken

Wist je dat je jezelf kunt conditioneren? Conditionering is iets wat (on)bewust altijd gebeurt in het leven. Weet je nog op de basisschool? Dat je respect moest hebben voor de meester of juf? Dit is misschien wel het gemakkelijkste voorbeeld wat we kunnen geven, want al op jonge leeftijd wordt ons geleerd dat we respect moeten hebben voor autoriteit.

Dit kun je natuurlijk ook op jezelf toepassen en daarmee je zelfvertrouwen vergroten. Zeg iedere dag als je ‘s ochtends voor de spiegel staat de volgende zin hardop tegen jezelf:

“Vandaag ga ik mezelf zijn. Ik ben goed genoeg. Ik heb alle vertrouwen in mezelf en ben dankbaar dat ik weer een nieuwe dag tegemoet ga als de persoon die ik vandaag de dag ben. Want zoals ik, is er geen tweede.”

Door deze zin hardop tegen jezelf uit te spreken en dit iedere dag te herhalen zul je in no-time je zelfvertrouwen vergroten. Heel veel makkelijker dan dit kan haast niet en dit kan echt iedereen!

Verzorg jezelf

Wie denk je dat er meer zelfvertrouwen heeft: dame of heer nummer 1 die de hele dag in een slonsbroek rondloopt en zijn of haar haar niet heeft gedaan of meneer of mevrouw nummer 2 die serieus moeite heeft gestoken in zijn of haar uiterlijk?

De manier hoe jij jezelf verzorgt is bepalend voor de mate van zekerheid, dan wel onzekerheid die je ervaart. Door tijd en moeite te steken in je outfit, je haar en eventueel je make-up vergroot je het vertrouwen in jezelf. Ook op straat zul je dit merken. Mensen zullen naar je kijken (in positieve zin) en misschien vang je zelfs een complimentje over je uiterlijke verschijning. Als dat je zelfvertrouwen niet vergroot weten wij het ook niet meer!

Schenk aandacht aan je houding

Body en mind worden vaak gezien als twee aparte zaken, maar zeker weten dat het één het ander beïnvloedt. Je lichaamstaal zegt veel over hoe jij je op dat moment voelt. Wanneer je je onzeker voelt loop je bijvoorbeeld vaak met je hoofd omlaag en met hangende schouders. Als je dan ook nog je handen in je zakken hebt laat je onbewust aan anderen zien dat je absoluut niet open staat voor een conversatie en eerlijk gezegd: het nodigt ook niet bepaald uit om je aan te spreken als je er zo bijloopt.

Wanneer je met de borst vooruit loopt, de schouders en kin omhoog en ook nog eens een glimlach om je lippen tovert zul je merken dat het lichaam andersom dus ook je geest beïnvloedt. Je kunt met je lichaamshouding je gedachten ‘voor de gek houden’ en op deze manier eenvoudig je zelfvertrouwen vergroten. Probeer het en je zult zien dat het effect heeft. Zodra je bemerkt dat je houding afzwakt, pas deze dan direct weer aan en houd dit voor een langere periode vol. Moet je eens opletten hoe snel je meer vertrouwen in jezelf zult krijgen!

Get things done

Werk je met takenlijstjes? Dan weet je vast wel dat het een ontzettend positief gevoel geeft wanneer je je takenlijst kunt afvinken. Getting things done is dan ook een uitstekende manier om je zelfvertrouwen te vergroten. Dit hoeft echt niet alleen werkgerelateerd te zijn. Dit kan met van alles zijn. Klusjes in en om het huis bijvoorbeeld of (lang geleden gemaakte) afspraken met vrienden of familie. Heb je nog helemaal geen ervaring met to-do lijstjes? Begin er dan aan. Schrijf alles op wat je op een dag echt moet doen en vink af wat je uiteindelijk gedaan hebt gekregen. Het is een perfecte manier om op eenvoudige wijze meer zelfvertrouwen te krijgen.

Aanvaard complimenten en geloof ze ook

Je zelfvertrouwen is beïnvloedbaar. Niet alleen door jezelf. Ook door anderen. Misschien juist door anderen. Iemand die altijd maar afgebrand wordt zal vanzelf het vertrouwen in zichzelf verliezen en andersom zal iemand die voortdurend complimentjes te horen krijgen vanzelf meer zelfvertrouwen opbouwen.

Aanvaard dan ook alle complimenten die je krijgt en geloof ook daadwerkelijk dat men het meent. Veel te vaak zwakken we complimenten af (mooi jurkje of leuke broek – oh, gewoon van de Primark hoor) of geloven we er geen snars van. Denken we al gauw dat men het alleen maar tegen ons zegt om het maar te zeggen (hij/zij meent daar helemaal niets van en denkt vast iets heel anders). Zonde, want complimentjes zijn zeer geschikt om het vertrouwen in jezelf op te krikken. Krijg je ze? Neem ze dan ook met beide armen aan!

Verder lezen over zelfvertrouwen vergroten?

Bekijk dan zeker ook de andere onderdelen in deze kennisbank over zelfvertrouwen, onze selectie zelfhulpboeken, de artikelen over trainingen, cursussen en coaches over zelfvertrouwen en onze blogposts waarin we vragen behandelen als:

 • Hoe krijg ik meer zelfvertrouwen?
 • Hoe kan ik meer zelfvertrouwen uitstralen?
 • Ik heb geen zelfvertrouwen. Wat nu?
 • Mijn zelfvertrouwen is weg. Hoe nu verder?
 • Hoe kan ik mijn zelfvertrouwen terugkrijgen?
 • Waar is zelfvertrouwen goed voor?
 • Waarom heb ik zelfvertrouwen nodig?
 • Waarom is zelfvertrouwen zo belangrijk?
 • Waar krijg je zelfvertrouwen van?
 • Wat kan ik doen voor meer zelfvertrouwen?
 • Kan een coach mij helpen met mijn zelfvertrouwen?
 • Helpen zelfhulpboeken om meer vertrouwen in mezelf te krijgen?
 • Welke zelfhulpboeken helpen me om mijn zelfvertrouwen te vergroten?
 • Helpt een (online) cursus om meer zelfvertrouwen te ontwikkelen?
 • Welke cursus helpt mij om mijn zelfvertrouwen op te krikken?
 • Zijn er oefeningen waarmee ik meer zelfvertrouwen kan krijgen?