Je zelfvertrouwen verhogen is lang niet zo moeilijk als het lijkt en kan op talloze manieren. Door meer zelfvertrouwen te ontwikkelen zul je merken dat je minder angstig en onzeker door het leven gaat, makkelijker om kunt gaan met kritiek en gemakkelijker belangrijke beslissingen kunt nemen. Hier in de kennisbank van Blijvend-Zelfvertrouwen helpen we je middels interessante artikelen en blogposts, de beste zelfhulpboeken en bewezen (online) cursussen om je zelfvertrouwen te verhogen.

Zelfvertrouwen verhogen

Voordat we je helpen met het verhogen van je zelfvertrouwen is het misschien goed om stil te staan bij wat zelfvertrouwen precies is en hoe dit beïnvloed wordt. Ook gaan we wat dieper in waarom we zo beïnvloedbaar door anderen en wat voor effect dit heeft op ons zelfvertrouwen.

Wat is zelfvertrouwen precies?

De betekenis is eigenlijk al af te leiden uit het woord zelf. Het is de wijze hoe je naar jezelf kijkt. Hoe je over jezelf denkt. Mensen met een laag zelfbeeld hebben een laag zelfvertrouwen en mensen met een positieve kijk op zichzelf blaken juist van het zelfvertrouwen. De mate van vertrouwen in jezelf is echter beïnvloedbaar. Door jezelf. Maar zeker ook door anderen.

Hoe kunnen anderen ons zelfvertrouwen verhogen of juist verlagen?

Meningen van anderen zijn voor veel mensen erg belangrijk. Ieder mens is graag geliefd en negatieve opmerkingen kunnen ons zelfbeeld behoorlijk verlagen. Andersom kunnen positieve opmerkingen en complimentjes juist ons zelfvertrouwen verhogen. Waar komt dit toch vandaan? Dat we zo gevoelig zijn voor wat anderen over ons zeggen en hoe zij over ons denken?

Waarom kunnen anderen invloed uitoefenen op ons zelfbeeld?

Op het moment dat je ter aarde kwam leerde je een belangrijke les die je de rest van je leven bij je draagt. Enerzijds is de les leerzaam en goed geweest, maar aan de andere kant heeft het je een beetje verpest. Laten we het uitleggen.

Direct na je geboorte kwam je van een uiterst veilige omgeving in een ontzettend gevaarlijke omgeving. Het is aan je moeder te danken dat je dit momenteel leest. Zij gaf je namelijk te eten na je geboorte en zij zorgde voor een veilige en beschermde omgeving. De les is dus simpel: je geluk en welzijn is afhankelijk van anderen. In eerste instantie was dat je moeder, maar in je latere leven is dat misschien een partner geweest en/of je vrienden en collega’s. Op zich is dit prima. Door geliefd te zijn onder deze mensen kan het zo zijn dat je zelfvertrouwen automatisch is gegroeid. Maar je hebt in principe helemaal die anderen niet nodig om gelukkig te zijn. Al het geluk zit al in jezelf en om je zelfvertrouwen te vergroten hoef je dus helemaal niet de hele dag door complimentjes van anderen te ontvangen. Je kunt je zelfvertrouwen vergroten op geheel je eigen wijze zonder daarbij afhankelijk te zijn van anderen.

Hoe kan ik mijn zelfvertrouwen vergroten?

Zoals we in de intro al aangaven kun je op talloze manieren je zelfvertrouwen vergroten. Zo kun je bijvoorbeeld een coach inschakelen die je helpt je zelfvertrouwen te vergroten of een speciale (online) cursus hier voor volgen. Ook kun je zelf aan de slag gaan door zelfhulpboeken te gaan lezen of bijvoorbeeld deze website (en andere websites over zelfvertrouwen) uit te pluizen. Het is echter al mogelijk je zelfvertrouwen te vergroten via een paar simpele zaken. We hebben er hieronder een aantal voor je op een rijtje gezet waarmee je in no-time zult merken dat je zelfvertrouwen als vanzelf is vergroot.

Verzorg jezelf goed

De allermakkelijkste manier om automatisch je zelfvertrouwen op te krikken is door aandacht te besteden aan je uiterlijk. Ga naar de kapper en trek je mooiste outfit aan. Enerzijds geeft dit voor jezelf al een goed gevoel, maar aan de andere kant zul je ook meer bekijks krijgen op straat of op werk en in het beste geval krijg je ook nog eens complimentjes over je uiterlijk. Zoals gezegd zijn lieve woorden van anderen behoorlijk egostrelend en zodoende zul je merken dat je met deze eenvoudige tip al snel meer zelfvertrouwen zult krijgen.

Krijg zaken gedaan

Iedereen die met to-do lijstjes werkt weet dat ze een positief, dan wel negatief effect kunnen hebben op je state of mind en dus je zelfvertrouwen. Een niet afgevinkte takenlijst doet je rot voelen terwijl een to-do list die helemaal doorgestreept kan worden er juist voor zorgt dat je je superproductief voelt. Logisch dat dit effect heeft op je zelfvertrouwen en daarom is dit wederom één van de makkelijkste manieren om je zelfvertrouwen te verhogen. Probeer je takenlijst te vullen met alleen maar zaken die je écht moet doen. Een takenlijst met 3 items moet voor iedereen haalbaar zijn. Laat alle onzinnige taken weg, want deze zorgen er alleen maar voor dat de kans groter wordt dat je je takenlijst niet voltooit. Moet je eens opletten wat het met je zelfvertrouwen doet wanneer je structureel je takenlijst kunt afvinken!

Besteed aandacht aan je lichaamshouding

Lichaam en geest zijn onlosmakelijk verbonden ondanks dat het om twee aparte zaken gaat. Je lichaamshouding vertelt erg veel over wat er op dat moment in je koppie omgaat. Je woorden kunnen gelogen zijn, maar alleen de echte leugenaars zijn in staat om ook hun lichaamstaal op een juiste wijze te beïnvloeden waardoor de waarheid achterwege blijft. Word een leugenaar en beïnvloed je gedachten met je lichaamstaal. Merk je bijvoorbeeld dat je met hangende schouders en een gebogen hoofd rondloopt op straat? Trek dan direct je schouders op, steek je borst vooruit, je kop omhoog en tover een glimlach rond je lippen. Door hier structureel aandacht aan te besteden zul je merken dat je zelfvertrouwen toeneemt en de positieve lichaamshouding eerder de regel gaat worden, dan de uitzondering!

Verder lezen over zelfvertrouwen verhogen?

Bekijk dan zeker ook de andere onderdelen in onze kennisbank over zelfvertrouwen, onze selectie zelfhulpboeken, de artikelen over zelfvertrouwen trainingen, cursussen en coaches en onze blogposts waarin we vragen behandelen als:

 • Hoe krijg ik meer zelfvertrouwen?
 • Hoe kan ik meer zelfvertrouwen uitstralen?
 • Ik heb geen zelfvertrouwen. Wat nu?
 • Mijn zelfvertrouwen is weg. Hoe nu verder?
 • Hoe kan ik mijn zelfvertrouwen terugkrijgen?
 • Waar is zelfvertrouwen goed voor?
 • Waarom heb ik zelfvertrouwen nodig?
 • Waarom is zelfvertrouwen zo belangrijk?
 • Waar krijg je zelfvertrouwen van?
 • Wat kan ik doen voor meer zelfvertrouwen?
 • Kan een coach mij helpen met mijn zelfvertrouwen?
 • Helpen zelfhulpboeken om meer vertrouwen in mezelf te krijgen?
 • Welke zelfhulpboeken helpen me om mijn zelfvertrouwen te vergroten?
 • Helpt een (online) cursus om meer zelfvertrouwen te ontwikkelen?
 • Welke cursus helpt mij om mijn zelfvertrouwen op te krikken?
 • Zijn er oefeningen waarmee ik meer zelfvertrouwen kan krijgen?