Wanneer je zelfvertrouwen weg is kun je je behoorlijk angstig en onzeker voelen. Mensen met weinig zelfvertrouwen vinden het doorgaans moeilijker om beslissingen te nemen en zijn veel gevoeliger voor de mening van anderen. Wanneer je je zelfvertrouwen kwijt bent is het dus belangrijk dat je je zelfvertrouwen snel weer terugvindt. Hier in de kennisbank van Blijvend-Zelfvertrouwen vind je verschillende interessante artikelen over het (terug)krijgen van zelfvertrouwen en informatieve blogposts over mindset, persoonlijke ontwikkeling en zelfvertrouwen op onze blogpagina. Ook behandelen we de beste zelfhulpboeken over zelfvertrouwen (terug)winnen en lees je er van alles over zelfvertrouwen cursussen. We helpen je dan ook graag wanneer je zelfvertrouwen weg is om het weer terug te vinden!

Zelfvertrouwen weg

Er is iets erg positiefs aan het kwijtraken van je zelfvertrouwen. Wanneer je zelfvertrouwen weg is betekent het namelijk dat je het ooit wel gehad hebt. Als je dan ook nog eens weet dat zelfvertrouwen te trainen is, is er eigenlijk geen vuiltje aan de lucht. Voordat we je een aantal tips geven hoe je snel en gemakkelijk weer meer zelfvertrouwen krijgen kunt, is het misschien goed om te weten dat ons zelfvertrouwen beïnvloed wordt door anderen. En misschien wel nog belangrijker: hoe dit kan en waarom dit eigenlijk de grootste onzin is.

Je zelfvertrouwen wordt beïnvloed door anderen

Wie denk je dat er sneller z’n zelfvertrouwen kwijt raakt: iemand die voortdurend kritiek om de oren krijgt of iemand die het ene complimentje na het andere krijgt? Juist. Je zelfvertrouwen is dus beïnvloedbaar en heel vaak komt dit door anderen. Dit komt ergens vandaan en het zal je misschien verbazen waar en wanneer je deze les hebt geleerd die je de rest van je leven bij je draagt.

Het is onmogelijk dat je dit moment nog voor de geest kunt halen, maar tijdens je geboorte – of beter gezegd; direct daarna – leerde je een belangrijke les. Je kwam namelijk vanuit de meest veilige omgeving in een ontzettend kwetsbare omgeving. Het is aan je moeder te danken dat je dit nu leest, want zij voedde je na je geboorte en zij zorgde er voor dat je veilig was. Je leerde dus direct al dat je welzijn en geluk afhankelijk is van anderen.

Als baby is dit logisch natuurlijk, maar in ons latere leven houden we deze visie. We hebben anderen nodig om ons goed te voelen en andersom kunnen anderen ons enorm rot laten voelen. Nergens voor nodig. Al het geluk zit al in jezelf en je hebt echt geen anderen nodig om het zelfvertrouwen wat weg is weer terug te krijgen. Al zullen sommigen natuurlijk wel baat hebben bij een coach of een online cursus om het zelfvertrouwen weer terug te krijgen, simpelweg omdat deze les zo diep verankerd zit.

Zelfvertrouwen weg? 3 simpele oefeningen om het terug te krijgen

Nu je weet dat je zelfvertrouwen grotendeels afhankelijk is van anderen (en dit dus eigenlijk helemaal niet zo hoeft te zijn) is het misschien gemakkelijker om aan de slag te gaan met het zelfvertrouwen wat weg is. Je kunt namelijk vrij gemakkelijk meer zelfvertrouwen krijgen. Dit kan middels zelfhulpboeken, een coach of de online cursus Blijvend Zelfvertrouwen, maar met onderstaande oefeningen zul je merken dat je met een simpele oefening al meer zelfvertrouwen zult ervaren. Ideaal wanneer je zelfvertrouwen weg is en je het snel weer terug wilt krijgen!

Programmeer jezelf

Wist je dat het mogelijk is om je gedachten en mindset te trainen? Je kunt jezelf programmeren voor meer succes of om je zelfvertrouwen weer terug te krijgen. Er zijn daarvoor tal van affirmaties te vinden. We hebben er eentje voor je uitgezocht die je helpt het zelfvertrouwen weer terug te vinden wanneer je onderweg je zelfvertrouwen kwijt bent geraakt. Zeg onderstaande zin iedere dag hardop tegen jezelf in de spiegel en geloof ieder woord wat je zegt. Door dit structureel hardop tegen jezelf te zeggen programmeer je jezelf en ga je er vanzelf in geloven. Moet je eens opletten met hoeveel zelfvertrouwen je je dag tegemoet gaat!

“Vandaag ga ik mezelf zijn. Ik ben goed genoeg. Ik heb alle vertrouwen in mezelf en ben dankbaar dat ik weer een nieuwe dag tegemoet ga als de persoon die ik vandaag de dag ben. Want zoals ik, is er geen tweede.”

Maak oogcontact tijdens gesprekken

Iemand waarvan het zelfvertrouwen weg is zal veel moeite hebben met oogcontact tijdens gesprekken. Door dit oogcontact juist te zoeken wanneer je met iemand in gesprek bent zul je na verloop van tijd niet alleen meer zelfvertrouwen voelen bij jezelf, je zult ook meer zelfvertrouwen uitstralen naar anderen toe. Probeer bij ieder gesprek wat je voert met iemand de oogkleur te achterhalen. Let er wel op dat je iemand niet al te lang recht in de ogen aankijkt. Dit kan namelijk intimiderend overkomen. Gewoon net lang genoeg om de kleur van iemands ogen te achterhalen en je zult merken dat het zelfvertrouwen razendsnel weer terug komt.

Positieve lichaamshouding

Als aanvulling op voorgaande tip: zorg voor een positieve lichaamshouding. Dat het lichaam de spiegel is van je gedachten is bij veel mensen wel bekend. Ga eens naar een openbare ruimte als een centraal station of een luchthaven en je zal prima in staat zijn om te vertellen wie er reuze gestrest is en wie lekker ontspannen is. Wat veel mensen echter niet weten is dat je dit proces ook om kunt draaien. Je kunt je gedachten en emoties beïnvloeden middels je lichaamshouding. Merk je bijvoorbeeld dat je met gebogen hoofd en hangende schouders over straat loopt? Trek dan direct je kop op, je schouders omhoog en steek de borst vooruit. Voeg er een dikke glimlach aan toe voor extra effect en moet je eens opletten hoe snel je meer zelfvertrouwen zult ervaren door iets simpels als je lichaamshouding aanpassen!

Verder lezen over zelfvertrouwen weg?

Bekijk dan zeker ook de andere onderdelen in onze kennisbank over zelfvertrouwen, onze selectie zelfhulpboeken, de artikelen over zelfvertrouwen trainingen, cursussen en coaches en onze blogposts waarin we vragen behandelen als:

 • Hoe kan ik mijn zelfvertrouwen vergroten?
 • Hoe krijg ik meer zelfvertrouwen?
 • Hoe kan ik meer zelfvertrouwen uitstralen?
 • Ik heb geen zelfvertrouwen. Wat nu?
 • Ik ben mijn zelfvertrouwen kwijt. Hoe nu verder?
 • Waar is zelfvertrouwen goed voor?
 • Waarom heb ik zelfvertrouwen nodig?
 • Waarom is zelfvertrouwen zo belangrijk?
 • Waar krijg je zelfvertrouwen van?
 • Wat kan ik doen voor meer zelfvertrouwen?
 • Kan een coach mij helpen met mijn zelfvertrouwen?
 • Helpen zelfhulpboeken om meer vertrouwen in mezelf te krijgen?
 • Welke zelfhulpboeken helpen me om mijn zelfvertrouwen te vergroten?
 • Helpt een (online) cursus om meer zelfvertrouwen te ontwikkelen?
 • Welke cursus helpt mij om mijn zelfvertrouwen op te krikken?
 • Zijn er oefeningen waarmee ik meer zelfvertrouwen kan krijgen?