Zelfvertrouwen winnen is niet heel moeilijk. Met de juiste hulp kun je je vertrouwen terug krijgen zodat je minder angstig en onzeker door het leven gaat. Mensen die veel zelfvertrouwen hebben zijn beter in staat om belangrijke beslissingen te nemen, kunnen gemakkelijker omgaan met moeilijke situaties en kunnen beter tegen kritiek van anderen. Door zelfvertrouwen (terug) te winnen zul je merken dat je leven gemakkelijker en fijner wordt. Hier in de kennisbank van Blijvend-Zelfvertrouwen helpen we je bij het terugwinnen van je vertrouwen middels interessante artikelen, de beste zelfhulpboeken, bewezen (online) cursussen om meer zelfvertrouwen te krijgen en blogposts over allerhande zaken die met zelfvertrouwen, mindset en persoonlijke ontwikkeling te maken hebben.

Zelfvertrouwen winnen

Voordat we dieper ingaan op zelfvertrouwen winnen is het misschien handig om helder te krijgen wat zelfvertrouwen nu precies is en hoe je zelfvertrouwen beïnvloedt kan worden door anderen. Vaak is het winnen (of juist verliezen) van zelfvertrouwen namelijk inherent aan de mening van anderen en eigenlijk is dat een kwalijke zaak en bovendien helemaal niet nodig!

Wat is zelfvertrouwen?

Het woord zegt het min of meer al. Het is het vertrouwen wat je in jezelf hebt. Hoe je over jezelf denkt en hoe je naar jezelf kijkt. Zelfvertrouwen is trainbaar en wij helpen je graag bij het (her)winnen van zelfvertrouwen.

Hoe beïnvloeden anderen mijn zelfvertrouwen?

Vanaf de allereerste seconde hier op aarde leer je een les die je de rest van je leven bij je zult dragen. Het is een belangrijke les, maar we leren eigenlijk het verkeerde. We leren namelijk dat zelfvertrouwen winnen of hebben gerelateerd is aan de aanwezigheid van anderen. Lees mee…

Op het moment dat je geboren werd was je moeder daar (als het goed is tenminste). Na 9 maanden van geen zorgen en stress in de meest veilige omgeving ooit kom je plots in de grote boze wereld. Gelukkig is je moeder daar om je te voeden. Om je te beschermen. Om je genegenheid te laten ervaren en je geborgen te laten voelen. Dit is de les die we allemaal leren: mijn geluk en welzijn is afhankelijk van anderen.

Als baby is dit logisch. Je bent niet in staat om voor jezelf te zorgen op dat moment, maar naarmate je ouder wordt ontdek je dat je eigenlijk prima voor jezelf kan zorgen. Je geluk en welzijn zijn niet afhankelijk van anderen. Het is allemaal afhankelijk van jezelf. Zo ook het winnen van vertrouwen.

Toch is de les die we leren als baby ook in ons latere leeftijd nog van grote invloed. Wie denk je dat er meer zelfvertrouwen winnen kan: iemand die constant uitgefoeterd wordt of iemand die alsmaar complimentjes krijgt? Precies. Ook in je latere leven laat je anderen jouw geluk bepalen en dat is nonsens. Al het geluk zit al in jezelf en je zou zo zelfverzekerd als wat kunnen zijn door de mening van anderen links te laten liggen en je te focussen op je zelf en het vertrouwen dat je in jezelf hebt (of gaat krijgen).

Zelfvertrouwen winnen in 3 stappen

Mensen die meer zelfvertrouwen willen winnen struinen het internet af naar interessante artikelen over zelfvertrouwen. Zelfhulpboeken over zelfvertrouwen. Online curssusen die je helpen je zelfvertrouwen te vergroten en coaches die je helpen bij het terugwinnen van je zelfvertrouwen. Wat dat betreft ben je op deze website op de juiste plek, want in onze kennisbank en blog vind je tal van interessante informatie over zelfvertrouwen winnen, krijgen en hebben.

Je kunt echter in 3 stappen ontzettend makkelijk veel zelfvertrouwen winnen zonder dat je daarbij hoeft te investeren. Enkel je tijd en aandacht is nodig. Niets meer, niets minder. Ga aan de slag met onderstaande zaken en je zult merken dat je in no-time over meer zelfvertrouwen zal beschikken!

Programmeer jezelf

Een andere les die we ook al op jonge leeftijd leren en die we de rest van ons leven bij ons dragen: je moet respect hebben voor autoriteit. We moesten braaf zijn tegen de meester of juf en in ons latere leven zijn we dit ook tegen oom agent of andere vormen van autoriteit.

Doordat dit al op jonge leeftijd wordt ingeprent ben je er in gaan geloven. Je kunt jezelf dus programmeren en dit kan uitstekend toegepast worden om meer zelfvertrouwen te winnen.

Zeg onderstaande zin iedere dag hardop tegen jezelf in de spiegel:

“Vandaag ga ik mezelf zijn. Ik ben goed genoeg. Ik heb alle vertrouwen in mezelf en ben dankbaar dat ik weer een nieuwe dag tegemoet ga als de persoon die ik vandaag de dag ben. Want zoals ik, is er geen tweede.”

Door deze ‘affirmatie’ hardop tegen jezelf uit te spreken en ieder woord te geloven wat je uitspreekt programmeer je jezelf. Je zult merken dat je na verloop van tijd meer zelfvertrouwen zult hebben en dit alleen maar door 1 simpel zinnetje tegen jezelf te zeggen iedere dag.

Verzorg jezelf

Wanneer je al weinig zelfvertrouwen hebt ligt gemakzucht al gauw op de loer. “Waarom zou ik mezelf in een kekke outfit hijsen en waarom zou ik aandacht besteden aan mijn haar en/of make-up?”

Besteed iedere ochtend ruim de tijd aan je uiterlijk. Door een toffe outfit te dragen en je coupe helemaal op orde te hebben voel je jezelf niet alleen zekerder, je komt ook zelfverzekerder over op anderen. In het meest gunstige geval krijg je ook nog eens complimentjes over je uiterlijk verschijning, al zou je nu inmiddels wel moeten weten dat dat niet echt relevant is om voor jezelf meer zelfvertrouwen te winnen.

Let op je lichaamshouding

Je lichaam vertelt wat er in je hoofd omgaat. Kijk voor de grap eens naar de lichaamshouding van mensen in openbare plekken zoals een centraal station of een luchthaven. Veelal kun je aan de lichaamstaal precies zien hoe mensen zich voelen. Je zou dus kunnen zeggen dat je lichaam de klankbuis is van je gedachten, maar dit werkt ook andersom. Je kunt je gemakkelijk zelfverzekerder gaan voelen door een positieve lichaamshouding aan te nemen. Je zou dus ook kunnen zeggen dat je met je lichaam je geest voor de gek kan houden. Probeer het en je zult merken dat het nog zo is ook.

Loop je met gebogen hoofd en hangende schouders op straat en bemerk je deze houding? Trek dan direct je hoofd omhoog, steek je borst vooruit en tover de grootste glimlach om je lippen. Moet je eens opletten hoe makkelijk je zelfvertrouwen winnen kunt door alleen je lichaamshouding maar aan te passen!

Verder lezen over zelfvertrouwen winnen?

Bekijk dan zeker ook de andere onderdelen in onze kennisbank over zelfvertrouwen, onze selectie zelfhulpboeken, de artikelen over zelfvertrouwen trainingen, cursussen en coaches en onze blogposts waarin we vragen behandelen als:

 • Hoe kan ik mijn zelfvertrouwen vergroten?
 • Hoe krijg ik meer zelfvertrouwen?
 • Hoe kan ik meer zelfvertrouwen uitstralen?
 • Ik heb geen zelfvertrouwen. Wat nu?
 • Mijn zelfvertrouwen is weg. Hoe nu verder?
 • Hoe kan ik mijn zelfvertrouwen terugkrijgen?
 • Waar is zelfvertrouwen goed voor?
 • Waarom heb ik zelfvertrouwen nodig?
 • Waarom is zelfvertrouwen zo belangrijk?
 • Waar krijg je zelfvertrouwen van?
 • Wat kan ik doen voor meer zelfvertrouwen?
 • Kan een coach mij helpen met mijn zelfvertrouwen?
 • Helpen zelfhulpboeken om meer vertrouwen in mezelf te krijgen?
 • Welke zelfhulpboeken helpen me om mijn zelfvertrouwen te vergroten?
 • Helpt een (online) cursus om meer zelfvertrouwen te ontwikkelen?
 • Welke cursus helpt mij om mijn zelfvertrouwen op te krikken?
 • Zijn er oefeningen waarmee ik meer zelfvertrouwen kan krijgen?