Meer zelfvertrouwen krijgen. Natuurlijk wil je dat! Het mooiste is dat het niet eens zo moeilijk is om je zelfvertrouwen te vergroten. Meer zelfvertrouwen zorgt er voor dat je lekkerder in je vel zit, je beter om kunt gaan met lastige situaties en minder angstig en onzeker door het leven gaat. In de kennisbank van Blijvend-Zelfvertrouwen.nl vind je tal van interessante stukken die je helpen bij het krijgen van meer zelfvertrouwen.

Meer zelfvertrouwen krijgen

Meer zelfvertrouwen krijgen kan op veel verschillende manieren. In de kennisbank, de boeken over zelfvertrouwen en de cursus Blijvend Zelfvertrouwen leer je er alles over, maar misschien is het goed om eerst eens het woord “Zelfvertrouwen” onder de loep te nemen. Want wat houdt het nu precies in, zelfvertrouwen?

Wat is zelfvertrouwen?

Het woord zegt het min of meer al: zelfvertrouwen is het vertrouwen in jezelf. Het is de wijze waarop je naar jezelf kijkt. Hoe je over jezelf denkt. Hoe positief of juist negatief je over jezelf denkt.

Het vertrouwen in jezelf is echter beïnvloedbaar. Meningen van anderen kunnen er bijvoorbeeld voor zorgen dat je minder of juist meer zelfvertrouwen krijgt. Iemand die constant kritiek krijgt zal zich na verloop van tijd onzeker gaan voelen en zal minder in zichzelf gaan geloven. Iemand die juist voortdurend de hemel in wordt geprezen zal juist zelfverzekerder worden en zich positiever gaan voelen.

De hoeveelheid vertrouwen in jezelf bepaalt dan ook hoe positief of juist negatief je wereldbeeld is. Het is dus van essentieel belang om meer zelfvertrouwen te krijgen. Je zal er namelijk een fijner leven door hebben en zelfs de grootste obstakels krijgen je niet klein als je blaakt van het zelfvertrouwen. Dan rijst natuurlijk wel de vraag: “Hoe krijg ik meer zelfvertrouwen”.

Hoe krijg ik meer zelfvertrouwen?

Zoals gezegd kun je op talloze manieren meer zelfvertrouwen krijgen of het vertrouwen in jezelf terugwinnen als je het onderweg ergens bent kwijt geraakt. Zo kun je aan de slag met zelfhulpboeken, je kunt deelnemen aan (online) cursussen waarmee je je zelfvertrouwen kun vergroten, je kunt een coach inschakelen om je te helpen je zelfvertrouwen terug te krijgen of je kunt het hele internet afstruinen naar waardevolle artikelen over zelfvertrouwen. In dit laatste geval ben je in onze kennisbank gelukkig op de juiste plek, want wij helpen je graag om meer zelfvertrouwen te krijgen.

Meer zelfvertrouwen krijgen in 5 eenvoudige stappen

Zelfvertrouwen krijgen kan in principe al door één zinnetje dagelijks hardop op te zeggen, bijvoorbeeld wanneer je voor de spiegel staat:

“Vandaag ga ik mezelf zijn. Ik ben goed genoeg. Ik heb alle vertrouwen in mezelf en ben dankbaar dat ik weer een nieuwe dag tegemoet ga als de persoon die ik vandaag de dag ben. Want zoals ik, is er geen tweede.”

Door dit eenvoudige zinnetje hardop tegen jezelf uit te spreken zal je na verloop van tijd voelen dat de woorden je kracht geven en je er in gaat geloven. Om je nog wat verder te helpen hebben we hieronder nog 4 tips waarmee je gemakkelijk en snel meer zelfvertrouwen zult krijgen.

Verzorg jezelf goed

Als jij iemand bent die het liefst de hele dag in een joggingbroek rondloopt en het liefst ook je haar niet doet en/of je make-up niet bijwerkt kunnen we al snel stellen dat hierin een hele grote stap te behalen valt als het gaat om je zelfvertrouwen. Door aandacht aan je uiterlijk te besteden zul je merken dat je je zekerder gaat voelen. Neem een frisse douche ‘s ochtends, trek een toffe outfit aan en zorg dat je haar (en je make-up als je een vrouw bent) helemaal pico bello in orde is wanneer je je huis verlaat. Moet je eens opletten hoeveel bekijks je buiten zult trekken en hoe dat bij zal dragen aan het verkrijgen van meer zelfvertrouwen.

Kin omhoog, borst vooruit en een glimlach op je face

Je lichaam en geest zijn twee aparte zaken, maar beïnvloeden elkaar enorm. Wanneer je erg onzeker bent is het heel verleidelijk om met de kop omlaag te gaan lopen. Kijk maar eens om je heen hoe vaak je dat zult zien wanneer je door de stad loopt of op het station staat. Natuurlijk zal niet iedereen een tekort aan zelfvertrouwen hebben, maar vaak is deze lichaamshouding wel een teken aan de wand dat men niet blaakt van het zelfvertrouwen.

Andersom heeft een zelfverzekerde houding dan ook absoluut invloed op hoe jij over jezelf denkt in je koppie. Trek daarom je kin op en loop met de borst vooruit. Voor maximaal effect voeg je daar ook nog eens een glimlach aan toe en je zult vanzelf voelen dat je je zekerder gaat voelen dankzij de houding die je aanneemt. Zodra je merkt dat je houding verandert pas je ‘m direct weer aan. Ga hier mee door tot het je standaard houding is. Zeker weten dat je in no-time meer zelfvertrouwen zult hebben!

Getting things done

Een van de allerbeste manieren om meer zelfvertrouwen te krijgen is door taken die gedaan moeten worden af te kunnen strepen. Een afgevinkte to-do list zorgt bij uitstek voor een goed gevoel. Betrek dit niet alleen op taken die je moet doen voor bijvoorbeeld je werk, maar ook voor in het huishouden. Zeg zelf: hoe voelt het wanneer je woning helemaal fris en clean is? Heerlijk toch? Zorg er daarom voor dat je dingen gedaan krijgt, hoe groot of klein ze ook zijn.

Voltooi een taak die je al (veel te) lang hebt uitgesteld

In navolging van de vorige tip: voer een taak uit die je al erg lang aan het uitstellen bent. Ook dit kan weer van alles zijn; groot-klein, moeilijk-makkelijk, etc. Door een taak uit te voeren die je al erg lang hebt uitgesteld zul je jezelf wel een schouderklopje moeten geven. Dat kan haast niet anders. En ook dit draagt natuurlijk weer bij aan een verhoogd vertrouwen in jezelf.

Verder lezen over zelfvertrouwen krijgen?

Bekijk dan zeker ook de andere onderdelen in onze kennisbank over zelfvertrouwen, onze selectie zelfhulpboeken, de artikelen over zelfvertrouwen trainingen, cursussen en coaches en onze blogposts waarin we vragen behandelen als:

 • Hoe kan ik mijn zelfvertrouwen vergroten?
 • Hoe krijg ik meer zelfvertrouwen?
 • Hoe kan ik meer zelfvertrouwen uitstralen?
 • Ik heb geen zelfvertrouwen. Wat nu?
 • Mijn zelfvertrouwen is weg. Hoe nu verder?
 • Hoe kan ik mijn zelfvertrouwen terugkrijgen?
 • Waar is zelfvertrouwen goed voor?
 • Waarom heb ik zelfvertrouwen nodig?
 • Waarom is zelfvertrouwen zo belangrijk?
 • Waar krijg je zelfvertrouwen van?
 • Wat kan ik doen voor meer zelfvertrouwen?
 • Kan een coach mij helpen met mijn zelfvertrouwen?
 • Helpen zelfhulpboeken om meer vertrouwen in mezelf te krijgen?
 • Welke zelfhulpboeken helpen me om mijn zelfvertrouwen te vergroten?
 • Helpt een (online) cursus om meer zelfvertrouwen te ontwikkelen?
 • Welke cursus helpt mij om mijn zelfvertrouwen op te krikken?
 • Zijn er oefeningen waarmee ik meer zelfvertrouwen kan krijgen?