Meer Eigenwaarde

Hoe krijg je meer eigenwaarde en een positief zelfbeeld?

Meer eigenwaarde en een positief zelfbeeld gaan eigenlijk hand in hand met elkaar. Wanneer je geen eigenwaarde hebt, kijk je namelijk op een negatieve manier naar jezelf. Zo zit je dus in een negatieve spiraal. Hier ben je dan ook niet makkelijk uit te krijgen, zeker niet wanneer je al langer in deze negatieve spiraal zit. Niks vind je meer leuk om te doen, iedere tegenslag voelt als twintig tegenslagen tegelijk en je hebt in sommige gevallen zelfs geen zin meer om te eten. Zo slecht kan je je dus voelen met heel weinig eigenwaarde en een negatief zelfbeeld. Om je eigenwaarde weer een boost te geven moet je dus consistente veranderingen in je leven doorvoeren. Eén kort positief moment zal die negatieve spiraal namelijk niet volledig omdraaien. Het is een proces waar je doorheen moet.

Om weer meer eigenwaarde te krijgen en weer van jezelf te gaan houden kun je verschillende dingen doen. Wanneer je een positieve verandering consistent voortzet in het dagelijks leven, zal je merken dat deze negatieve spiraal omgekeerd wordt. Het blijft een proces waar je doorheen moet. Dus als je vol blijft houden en doorzet dan zal je jouw zelfbeeld drastisch veranderen en zorgen voor blijvend zelfvertrouwen. Iedere stap helpt je in de goede richting en je zal deze positieve veranderingen ook merken. Wij hebben dan ook enkele tips die je zullen helpen deze stappen te zetten.

Kijk niet naar anderen, maar blijf bij jezelf

Eén van de grootste boosdoeners voor je zelfbeeld. Ook iets wat moeilijk te vermijden is. Namelijk geven om de mening van een ander. Het is erg moeilijk om dat volledig achterwege te laten. Zelfs als je denkt dat een ander zijn of haar mening jou niks interesseert zal je hier toch onderbewust om geven. Nu werkt de maatschappij daar ook niet heel lekker in mee. We leven namelijk echt in een wereld waar het gaat om zien en gezien worden. Social media is de laatste jaren bijvoorbeeld mega populair geworden. Maar hoe realistisch is dit nou? Iedereen deelt zijn of haar foto’s en verhalen hier voor degene die hen volgen. Toch deelt bijna niemand ook negatieve momenten. Je ziet altijd momenten van anderen dat ze met vrienden of familie zijn, leuke dingen aan het doen zijn en het gezellig hebben. Terwijl de realiteit helemaal niet zo is. Dat is natuurlijk helemaal niet erg, maar zo lijkt het voor jou alleen maar alsof jij in een donker gat zit terwijl anderen het heel erg naar hun zin hebben. Social media kun je in dit geval het beste even een tijdje op pauze zetten. Laat zeker apps als Instagram, Facebook, TikTok en Snapchat even voor wat het is en zorg dat je meer even aardt.

Daarnaast is het heel makkelijk om altijd alles van een negatieve kant te bekijken. Al gaat het om een gezellig avondje met vrienden waar je niet bij bent. Het gaat erom dat jij doet waar jij zin in hebt en waar jij je goed bij voelt. Je moet het niet doen voor anderen. Natuurlijk is het fijn om een compliment te krijgen van iemand wanneer je iets goed doet of er bijvoorbeeld goed uitziet, maar het kan niet zo zijn dat je hier afhankelijk van bent of dat je de dingen doet om maar complimentjes te krijgen van anderen. Zorg dat je alles dus echt voor jezelf doet en maak het jezelf dus eventueel makkelijker door social media tijdelijk te verwijderen!

Waar ben je echt goed in?

Bedenk je eens waar je echt goed in bent en leg hier de focus nou eens op. Dit geeft jou namelijk heel veel zelfvertrouwen en een boost in je eigenwaarde. Wanneer je in die negatieve spiraal zit, lijkt het allemaal zo erg tegen te zitten en ziet het er allemaal zo grauw uit. Maar als je de focus legt op datgene waar je goed in bent, dan bewijs je keer op keer aan jezelf dat het toch echt niet tegenzit en er dingen zijn waar je juist goed in bent. In die negatieve spiraal kom je namelijk constant met dingen die niet goed gaan en waar je niet goed in bent. Maar als je dit omdraait zal dit dus ook heel erg meehelpen in het omdraaien van die negatieve spiraal.

In eerste instantie zal het wat lastiger zijn. Je vindt het dan namelijk moeilijk om jezelf zo in het zonnetje te zetten. Maar dat moet juist! Jij mag er zijn en je hoort er te zijn! Som die punten dus voor jezelf op en stop daar meer energie in. Stel dat je prachtig kunt tekenen. Zorg dat je hier dan elke dag minimaal twee uur mee bezig bent. Ten eerste stop je dan tijd in iets dat je leuk vindt en ten tweede zie je dat je goed bent in iets en geef je jezelf op die manier weer meer eigenwaarde en zelfrespect, waardoor je zorgt voor blijvend zelfvertrouwen.

Wees lief tegen jezelf

We hebben het tussen neus en lippen door al kort benoemd. Zorg dat je lief tegen jezelf bent. In de tijd dat je een slecht zelfbeeld en weinig eigenwaarde hebt, ben je al hard genoeg tegen jezelf geweest. Die tijd is voorbij en vanaf nu ga jij je alleen nog maar bezighouden met het positieve aan jezelf. Ook dit zal een proces zijn op zich. Natuurlijk kun je namelijk niet van de ene op de andere dag je gedachten helemaal omgooien en tegen letterlijk alle negatieve gedachten laten voor wat het is. Als je je er maar van bewust bent en dit steeds zal minderen.

Hier hebben we dan ook een extra tip voor. Om echt consistent te zijn in het lief zijn tegen jezelf kun je een afspraak met jezelf maken. De eerste week schrijf je één positief punt van jezelf op. In de tweede week schrijf je er twee op en zo ga je door. We raden dan ook aan dit minstens een maand vol te houden. Het is natuurlijk wel de bedoeling dat je telkens met een nieuw punt komt en niet een punt dat je al opgeschreven hebt herhaalt.

Stap uit je comfortzone

Het klinkt waarschijnlijk cliché, maar het blijft toch echt misschien wel het belangrijkste punt om jezelf op ieder vlak te verbeteren, en zeker als het gaat om het verbeteren van je eigenwaarde en blijvend zelfvertrouwen. Wanneer je iets doet wat je eigenlijk helemaal niks vindt, dan verleg je je grenzen. Telkens weer zal je het gevoel van een overwinning meemaken, waardoor je steeds weer zal groeien. Het hoeft dan ook niet meteen iets heel extreems te zijn als bungeejumpen of skydiven. Soms is dit namelijk het eerste waar aan gedacht wordt. Tuurlijk mag dit wel en zal dit in een keer een grote stap in de goede richting zijn. Echter is het beter om rustig te beginnen. Elke overwinning telt namelijk. Vind je vroeg opstaan bijvoorbeeld moeilijk? Zorg dan dat je een ritme krijgt en zet iedere ochtend vroeg een wekker om je dag goed te beginnen. Is sporten niks voor jou? Begin dan met elke dag een rondje te lopen en bouw dit uit naar uiteindelijk de stap om naar de sportschool te gaan. Ga dan een keer samen met een vriend of familielid, zodat je je er samen voor staat en elkaar hierbij kunt helpen. Ook een goede manier om uit je comfortzone te stappen is door koud te douchen. Dit hoeft niet meteen volledig koud te zijn. Al is het de eerste paar keer maar 5 seconden koud afdouchen en bouw je dit steeds verder uit. Je ziet dat je dus met kleine stappen al heel ver kan komen en bergen kunt verzetten al je wil!

Kom je er echt niet uit? Dan kun je altijd nog een cursus inschakelen!

Je kan het in principe zelf! Met de bovenstaande tips zal je er zeker komen. Als je het maar stap voor stap doet en consistent blijft in de aanpassingen die je maakt aan je dagelijkse routine. Op die manier is niks onmogelijk en ben je verzekerd van een positief zelfbeeld en meer eigenwaarde.

Natuurlijk kun je ook geholpen worden bij dit proces. Soms ben je er gewoon helemaal klaar mee en wil je het liefst gisteren al van dat negatieve zelfbeeld af. Hiervoor kun je onze cursus zelfvertrouwen afnemen! We geven je diverse handvatten om uit die negatieve spiraal te komen en gaan dieper in op de oorzaak van jouw onzekerheid. Het moet namelijk bij de basis aangepakt worden om er echt vanaf te komen. Waarom heb je weinig eigenwaarde? Als je de precieze reden hierachter weet te vinden, kom je er vervolgens met de tips en oefeningen die je van ons krijgt geheid vanaf!

Online training

Ja, ik neem vandaag de eerste stap naar een gezond zelfrespect en schrijf me in voor de e-cursus ‘Blijvend Zelfvertrouwen’.

Zelfvertrouwen Cursus
Blijvend Zelfvertrouwen

Onze website maakt gebruik van cookies om de gebruikservaring te verbeteren, door de site te gebruiken stemt u in met ons gebruik van de cookies.