Waarom Zelfvertrouwen Belangrijk?

Waarom is het belangrijk om zelfvertrouwen te hebben?

Zelfvertrouwen hebben is goed voor je. Dat hoor je constant om je heen. Als je onzeker bent, wordt daar soms zelfs misbruik van gemaakt, terwijl je dit misschien niet eens doorhebt. Wanneer je er zelf middenin zit kan het zo zijn dat je allang weet dat je onzeker bent, wat je vaak ook alleen maar tegenwerkt. Vaak heb je dan al een slechter zelfbeeld, doordat je veel de negatieve kant van de dingen ziet. Helpt natuurlijk ook niet echt om zekerder van jezelf te worden.

Daarbij hebben sommige mensen niet eens heel goed door dat ze onzeker zijn. Toch zie je dit dan in verschillende dingen heel erg terug. Zo iemand is vaak redelijk stil en durft zijn of haar mening bijvoorbeeld ook niet echt te geven. In zo een geval kun je wel van anderen gehoord hebben dat je redelijk onzeker bent. Een zelfvertrouwen cursus zou hier natuurlijk voor kunnen helpen. Maar eerst is het belangrijk om te weten waarom het belangrijk is om zelfvertrouwen te hebben. We geven je verschillende redenen waarom blijvend zelfvertrouwen je in het dagelijks leven helpt!

Met zelfvertrouwen ontwikkel je jezelf meer

Zelfvertrouwen helpt je in je ontwikkeling. Als je jong bent is het niet gek dat je af en toe een ander volgt in zijn of haar gedrag of in de beslissingen die hij of zij neemt. Het hoort er een beetje bij. Zo leer je namelijk ook wat je wel en niet wilt. Echter is het beter om die beslissingen zelf te maken. Op deze manier stoot je zelf je hoofd als je bijvoorbeeld een verkeerde beslissing hebt gemaakt. Zo weet je dus wat je wel en niet wilt en creëer je een eigen persoonlijkheid. Dit is dus een deel van je ontwikkeling. Als je constant andere mensen voor je laat beslissen, omdat je geen zelfvertrouwen hebt, dan zal je hier zelf ook niet verder in ontwikkelen. Het is juist belangrijk dat je zelf beslissingen maakt om op deze manier je zelfvertrouwen te vergroten.

Daarnaast houdt een negatief zelfbeeld je ontwikkeling tegen, omdat je alleen maar in een negatieve spiraal zit. Zo durf je niet op jezelf te vertrouwen, omdat je toch constant denkt dat het alleen maar fout gaat. Hier moet je dus uitstappen en juist op jezelf beginnen te vertrouwen zodat je die zelfvertrouwen opbouwt en langzaamaan steeds een beter zelfbeeld krijgt. Met deze kleine stapjes zorg je er uiteindelijk voor dat je zelfvertrouwen blijvend is.

Wanneer je zelfvertrouwen hebt, bekijk je het leven van een positieve kant

Met zelfvertrouwen sta je positief in het leven. Je weet namelijk waar je mee bezig bent of vertrouwt hier in ieder geval op. Als het dan toch niet loopt zoals gepland, dan maakt het niet uit, want je vertrouwt er toch wel op dat het goed gaat. Zoals hierboven al aangegeven staat een slecht zelfbeeld gelijk aan negativiteit. Je vertrouwt niet op jezelf en denkt dus constant “het gaat toch alleen maar fout” of “het lukt toch niet”. Als je zo een instelling hebt, dan gaat het vaak ook niet lukken. Alleen de mindset is vaak al genoeg om bergen te verzetten. Je moet het alleen willen en volledig achter jezelf staan!

Blijvend zelfvertrouwen hebben zorgt ervoor dat je gezonder leeft

Het is zelfs bewezen dat zelfvertrouwen ervoor zorgt dat je gezonder leeft. Niet zo gek ook als je erover nadenkt. Wanneer je in een negatieve spiraal zit dan heb je vaak ook weinig energie en heb je nergens zin in. Als je thuis zit kies je er makkelijker voor om te gaan snoepen in plaats van een gezonde snack te eten. Maar ook ga je niet zo snel sportief aan de slag. Wanneer je in een negatieve spiraal zit ga je vaak liever op de bank zitten, een film kijken en doe je verder niet zo veel. Terwijl als je wel veel zelfvertrouwen hebt en gelooft in jezelf, dan maak je voornamelijk goede keuzes. Je gaat naar de sportschool of een rondje joggen, omdat je weet dat het goed voor je is. Als je hier dan klaar mee bent, dan voel je je ook geweldig en voldaan. Je hebt hard gewerkt en bent trots op jezelf. Weer extra positieve energie en meer zelfvertrouwen dus! Ook als je de chips, koekjes en snoepjes hebt laten liggen en in plaats daarvan een appel hebt gegeten of alleen een glaasje water hebt gepakt zal je trots zijn op jezelf. Niet meteen zal je denken “dat heb ik goed gedaan”. Maar als je aan het einde van de dag in je bed ligt en terug denkt aan je dag. Dan besef je je dat je er heel erg goed aan gedaan hebt om de slechte snacks te laten liggen. Als je dan eenmaal gezond leeft, dan helpt dat je ook bij het behouden van je zelfvertrouwen.

Zelfvertrouwen helpt je om te komen waar je naartoe wilt

Wanneer je vertrouwt op jezelf zal je komen waar je wilt komen en dus de doelen halen die je voor jezelf hebt uitgezet. Als je een negatief zelfbeeld of weinig zelfwaardering hebt zal je in eerste instantie vaak al niet zo snel een doel opstellen. Op zo een moment denk je waarschijnlijk alleen maar dat je het niet kan en dat het je toch niet zal lukken om te komen waar je zou willen komen. Maar als je wel op jezelf vertrouwt, dan ga je aan jezelf werken en aan de slag met doelen. Je wilt beter worden en vooruit gaan. Als je deze doelen dan uitzet ga je zo ook najagen en weet je dat je ze gaat halen. Het begint eerst met doelen waar je van denkt dat het moeilijk is of dat het wel even duurt voordat je ze zal halen. Maar als je er eenmaal mee aan de slag haalt, dan zal je al snel goed op weg zijn en meerdere doelen halen. Bij ieder doel die je haalt krijg je weer een stukje meer zelfvertrouwen. Dit helpt dus heel erg bij nóg een beter zelfbeeld. Daarom zou je altijd doelen moeten blijven maken!

Het zorgt voor sterke relaties

Relaties zijn voornamelijk opgebouwd uit vertrouwen. Het gaat hierbij om allerlei soorten relaties. Denk dus aan vriendschappelijke relaties, maar ook met je partner of je familie bijvoorbeeld. Binnen zo een relatie is het dus belangrijk dat je vertrouwen hebt in jezelf. Zonder zelfvertrouwen is het lastig om iemand anders te vertrouwen. Je hebt iemand het vast wel eens horen zeggen; “je moet eerst van jezelf houden voordat je van iemand anders kunt houden”. Dit is dan ook echt het geval. Want zeg nou zelf, hoe kan je van iemand houden als je niet eens van jezelf houdt? Dit is de basis van een relatie. Vanuit hier bouw je vertrouwen naar elkaar.

Wat is dus het belang van zelfvertrouwen?

Zelfvertrouwen is dus de basis van heel veel dingen in het leven. Zonder zelfvertrouwen en een goed zelfbeeld maak je het jezelf in veel situaties alleen maar lastiger. Je houdt je ontwikkeling tegen, maar blijft tegelijkertijd ook in een negatieve spiraal hangen als je geen goed zelfbeeld hebt. Het is dus belangrijk dat je blijvend zelfvertrouwen creëert zodat je deze basis wel voor jezelf hebt en je vanuit hier verder kunt ontwikkelen. Lukt het je zelf nog niet helemaal, dan kun je een zelfvertrouwen cursus volgen deze een boost te geven en een goede basis te hebben voor je verdere ontwikkeling in het leven!

Online training

Ja, ik neem vandaag de eerste stap naar een gezond zelfrespect en schrijf me in voor de e-cursus ‘Blijvend Zelfvertrouwen’.

Zelfvertrouwen Cursus
Blijvend Zelfvertrouwen

Onze website maakt gebruik van cookies om de gebruikservaring te verbeteren, door de site te gebruiken stemt u in met ons gebruik van de cookies.