Niet lekker in je vel? Met deze 7 makkelijke zelfvertrouwen oefeningen geef je jezelf een boost!

Meer zelfvertrouwen geeft je een boost en maakt je leven een stuk leuker. Door bepaalde gebeurtenissen op werk, in je relatie of huidige situatie van je leven zit je niet lekker in je vel en daalt je zelfvertrouwen. Wanneer je weinig zelfvertrouwen hebt, slurpt dit fysiek en mentaal energie. Tijdens dit soort momenten liggen we het liefst in bed met een lekkere vette snack, pakken we er een goede serie bij op Netflix om deze te gaan bingewatchen en vermijden we contact met de buitenwereld. Tijd om je zelfvertrouwen te vergroten, want ook dit soort gevoelens en situaties gaan voorbij. Met deze zeven tips en oefeningen kun jij je blijvend zelfvertrouwen vergroten!

1. Zorg dat je bezig bent met de dingen die wel goed gaan

Dagelijks komen we in bepaalde situaties waar we twijfelen aan onszelf, waar we een dialoog hebben met onszelf, waar we ons afvragen of we het wel kunnen doen of wel kunnen bereiken. Dit soort gedachten en situaties zorgen ervoor dat ons blijvend zelfvertrouwen daalt. Je gaat aan jezelf twijfelen. Als je keer op keer herhaalt dat je iets niet kan of dat iets onmogelijk is, dan ga je er onderbewust ook in geloven. Zelfvertrouwen is dus belangrijk. Je gedachtes zorgen in grote maten voor het welzijn van je gevoel, fysieke gesteldheid en gedrag. Dit kun je verbeteren met de oefening om negatieve gedachten om te zetten in positieve gedachten, namelijk door affirmatie.

Affirmatie is gewoon een gedachten. Hoe vaker we iets tegen onszelf zeggen of erover nadenken, hoe meer we erin gaan geloven. Zo sterk kan affirmatie zijn. Door negatieve gedachten als ‘’ik ben niet goed genoeg’’, ‘’ik kan dit niet’’ en bijvoorbeeld ‘’ik heb niks bereikt’’ te vervangen door positieve gedachten zal je al snel merken dat je wat zelfverzekerder overkomt en positief in het leven staat. Je kan de negatieve gedachten vervangen voor onder andere ‘’ik heb de belangrijkste taak van mijn dag afgerond’’, ‘’ik heb vandaag genoeg stappen gezet’’ en ‘’ik ben trots op mijzelf omdat .. ‘’. Door positieve uitspraken naar jezelf kun je je zelfvertrouwen vergroten en je al gauw beter voelen.

2. Goede lichaamshouding

Misschien is het je opgevallen dat zelfverzekerde mensen vaak een gemeenschappelijke houding hebben. Kin omhoog, rechte rug, schouders naar achter en niet onderuitgezakt. Niet gek natuurlijk. Jouw houding zegt veel over jezelf, het is namelijk een weerspiegeling van hoe je in het leven staat. Met een open en zelfverzekerde houding straal je kracht, positiviteit en vertrouwen uit naar jezelf en anderen. Reflecteer jezelf. Sta je met een gebogen rug of een rechte rug? Kijk je vaak naar de grond of kijk je juist recht in iemands ogen? Door met deze oefening iedere keer je houding te reflecteren zorg je ervoor dat je een zelfverzekerde uitstraling hebt en voelt.

3. Bewegen!

We kunnen het niet vaak genoeg zeggen! Sporten is een van de effectiefste manieren om je blijvend zelfvertrouwen te vergroten. Ook zorgen sport oefeningen voor het welzijn van je fysiek en geest. Door te bewegen en je trainingsdoelen te halen ga je beter in je vel zitten. Dit komt doordat je lichaam endorfine aanmaakt ofwel gelukshormonen. Endorfine drukt de pijn (fysiek en in je gedachten) en is ideaal voor je geluksgevoel. Uiteraard vraagt sporten om doorzettingsvermogen. Plan je trainingen in en geef jezelf complimenten na het behalen van je doelen. Op deze manier blijf je gemotiveerd en zal je op lange termijn je zelfvertrouwen behouden en vergroten.

4. Geef anderen complimenten

Door anderen complimenten te geven van hoe ze eruit zien of de dingen die zij hebben gedaan zul je merken dat er een positieve sfeer zal hangen. Deze positieve reacties en complimenten zullen gewaardeerd en beloond worden door complimenten naar jou toe. Je zal deze complimenten waarderen en je zelfvertrouwen zal een boost krijgen. Ook geeft het een goed gevoel om iets te geven aan anderen. Zeker wanneer je iemand een goed gevoel of in dit geval zelfs mee zelfvertrouwen geeft, zal je er zelf ook gelukkiger van worden waardoor je dus weer beter in je vel zal zitten.

5. Sta stil bij wat je hebt

We zitten in een prestatiemaatschappij waarin de druk hoog is om goed te presteren en de beste te zijn in wat we doen. Dit zien we niet alleen in ons dagelijkse leven, maar ook op sociale media. We zien en horen dus eigenlijk dat we niet goed genoeg zijn voor deze maatschappij. Althans dat denken we en dat zorgt ervoor dat ons geluksgevoel afneemt. Een eeuwenoude methode is daar de oplossing voor. Wees dankbaar! Uit onderzoek blijkt dat je van dankbaarheid positiever, optimistischer, empathischer en minder agressief wordt. Dankbaarheid is een erkenning van dat goede dingen die in ons leven gebeuren een geschenk is. Omdat we wennen aan bepaalde situaties wordt het een gewoonte waardoor we vergeten om dankbaar te zijn en te blijven. Je kunt dankbaarheid oefenen door stil te staan voor wat we dankbaar zijn. Je hebt er baat bij om op te schrijven waar je dankbaar voor bent. Door dankbaar te zijn creëer je een positieve blik en vergroot je je zelfvertrouwen.

6. Zit vooraan

Je herkent het misschien van de middelbare school, de colleges of zelfs een busreis. Mensen met weinig blijvend zelfvertrouwen zitten over het algemeen achterin. Op die manier vermijden ze contact en is de kans kleiner dat ze worden aangesproken of dat er een vraag wordt gesteld. Door vooraan te zitten kom je zelfverzekerd over en neem je meer informatie op. Ook zal je door vooraan te zitten verschillende soorten mensen ontmoeten wat goed is voor je netwerk. De eerstvolgende keer dat je de keuze hebt om voorin of achterin te zitten, kies er dan voor om voorin te zitten.

7. Durf te praten

Ben jij degene die niks zegt tijdens een vergadering, groepsgesprek of bijeenkomst omdat je denkt dat je iets stoms zal zeggen? Of zeg je gewoon niks omdat je je bezighoudt met wat andere van je denken en je geen zelfvertrouwen hebt? Probeer dat los te laten. Begin stap voor stap vaker je mening te delen en je meer te mengen in een gesprek. Hierdoor zal je je zelfvertrouwen vergroten en over een paar weken durf je je volledig uit te spreken en een mening te geven. Mensen zijn toleranter dan je denkt. Begin dus stap voor stap en denk niet na over wat andere mensen over je denken! Niemand is hetzelfde en ook jij hebt dus een eigen mening.

Gedachten komen en gaan. Focus op het positieve en negeer de negatieve gedachtes. Sta stil bij wat je hebt en vergeet de dingen die niet lukken. Denk aan je houding en denk aan anderen. Met deze oefening ontwikkel je jezelf tot een positief persoon, wat jouw zelfvertrouwen uiteindelijk een boost geeft.

Online training

Ja, ik neem vandaag de eerste stap naar een gezond zelfrespect en schrijf me in voor de e-cursus ‘Blijvend Zelfvertrouwen’.

Zelfvertrouwen Cursus
Blijvend Zelfvertrouwen

Onze website maakt gebruik van cookies om de gebruikservaring te verbeteren, door de site te gebruiken stemt u in met ons gebruik van de cookies.