Zelfvertrouwen behouden

Hoe zorg je ervoor dat je zelfvertrouwen niet achteruit gaat?

Heb jij normaal gesproken ontzettend veel zelfvertrouwen, maar voel je je de laatste tijd juist heel onzeker? Klinkt misschien gek, maar dat is het helemaal niet. Dit overkomt zelfs ‘s werelds meeste zelfverzekerde mensen. Misschien begint jouw zelfvertrouwen te groeien en wil je weten hoe je ervoor zorgt dat je dit later niet weer afneemt? Hoe dan ook hebben wij de oplossing voor jou! Je kunt je zelfvertrouwen gelukkig in stand houden door dagelijks eenvoudige handelingen uit te voeren. Deze handelingen zijn ook nog eens vrij simpel! In dit artikel geven we je 7 simpele tips, die jij dagelijks kunt toepassen, om ervoor te zorgen dat je zelfvertrouwen in stand blijft. Het kan soms lijken alsof er niets is wat je kunt doen aan je toenemende onzekerheid, maar niets is minder waar. Lees verder!

Veel mensen denken dat als je eenmaal zelfvertrouwen hebt, het op geen enkel moment kan afnemen. In de praktijk werkt dit helaas anders. Er kan van alles gebeuren waardoor je een tijd niet meer lekker in je vel zit. Zo kan het zijn dat je niet lekker in je vel zit omdat je relatie net voorbij is of misschien zit je niet meer lekker in je vel door je veranderde uiterlijk tijdens de puberteit, maar ook wanneer je ouder wordt. Het kan allemaal!

Hoe zorg je voor blijvend zelfvertrouwen?

De 7 tips in het kort:

  1. Voorkom negatieve zelfspraak
  2. Vergelijk jezelf niet met anderen
  3. Wees geen people pleaser
  4. Plan je dag!
  5. Geef niet op!
  6. Wees goed voor anderen
  7. Train je zelfvertrouwen met regelmaat

Wat is zelfvertrouwen?

Om te weten hoe je je zelfvertrouwen behoudt, moet je eerst weten wat zelfvertrouwen precies is. Het woord zelf zegt het eigenlijk al. Zelfvertrouwen is de mate waarin iemand gelooft en vertrouwt in zichzelf. Vaag zegt men dat zelfvertrouwen een combinatie is van vaardigheid en waardigheid. Als jij ergens ontzettend goed in wordt, zul je zelf vaak meer waardigheid ervaren.

Wat is de oorzaak van weinig zelfvertrouwen?

We denken vaak dat zelfvertrouwen vooral te maken heeft met iemands persoonlijkheid. Dat is ook zeker waar, maar het is niet de enige factor die invloed heeft op jouw zelfvertrouwen. Jouw zelfbeeld heeft ook veel te maken met je verleden en alles wat je in de afgelopen jaren hebt meegemaakt. Het begint allemaal op dag één. Zelfverzekerdheid vormt zich vooral in de eerste jaren van je leven. Dit is de periode waarin elk kind alles wat om hem heen gebeurt, absorbeert als een spons. Je zelfverzekerdheid heeft dus veel te maken met de omgeving waarin je je vooral begaf toen je jonger was. Als je bent opgegroeid met ontzettend beschermende ouders, kan het voorkomen dat je het lastig vindt om je eigen mening te vormen. Anderen vinden het weer lastig om dingen te ondernemen. Hier kun je uiteindelijk jarenlang mee te kampen krijgen. Sommige mensen groeien hier nooit uit en blijven hun hele leven ontzettend onzeker als ze hier niks mee doen.

Kreeg jij als kind altijd veel kritiek van ouders, verzorgers of docenten? Je moest presteren en mocht op geen enkel moment falen. Herken je dat? Of misschien werd je vroeger gepest. Dit kan er allemaal voor zorgen dat een persoon in de loop van de jaren steeds minder zelfvertrouwen krijgt.

Wat kun jij doen voor blijvend zelfvertrouwen?

We snappen als geen ander dat het een uitdaging kan zijn om je zelfvertrouwen in stand te houden. Zelfverzekerd door het leven gaan, is nu eenmaal ontzettend belangrijk. Maar als het eenmaal achteruit gaat, kan het moeilijk zijn om het weer op peil te krijgen of te behouden. We helpen je daarom ook krijg bij het behouden van je zelfvertrouwen. Zoals beloofd hebben we 7 tips, die jij dagelijks kunt toepassen voor blijvend zelfvertrouwen. Benieuwd naar de 7 tips? Lees vooral verder!

1. Blijf positief en voorkom negatieve zelfspraak

Change your thoughts and you change the world” Het klinkt ontzettend cliché, maar het is wel waar. Of je het nu wil of niet, je realiteit wordt gevormd door de gedachten die je hebt. Waar positieve gedachten kunnen resulteren in de mooiste uitkomsten, kunnen negatieve gedachten weer het tegenovergestelde doen. Je bent nu eenmaal wat je zegt tegen jezelf. Het kan lastig zijn om die negatieve stem in je hoofd uit te zetten, maar als je er meer zelfvertrouwen aan over wil houden, zul je wel moeten! Negatieve gedachten kunnen namelijk niet alleen zorgen voor veel onzekerheid, maar zorgen ook voor angst, depressie, stress en nog veel meer.

2. Vergelijk jezelf niet met anderen

Het is vaak heel makkelijk om te kijken naar wat een ander doet en jezelf er vervolgens op af te rekenen. Dit is helemaal nergens voor nodig! Het is zonde van je tijd en het werkt ook nog eens in je nadeel. Uit onderzoek blijkt dat we ons al snel goed voelen wanneer we iets hebben bereikt. Houden we ons actief bezig met het feit dat onze buurman een beter resultaat heeft behaald en dat ook nog eens in minder tijd? Dan gaat ons zelfvertrouwen vaak flink achteruit. Doodzonde! Focus je vooral op jezelf en je eigen doelen. Uiteindelijk ben je helemaal niet in competitie met anderen, maar juist met jezelf.

3. Wees geen people pleaser

Hoewel het goed is om rekening te houden met anderen, is het ook weer niet de bedoeling dat je anderen continue tevreden probeert te houden. Niet alleen neemt je zelfvertrouwen hierdoor af, maar het is vaak ook nog eens erg frustrerend voor jezelf. Wees een stuk assertiever! ‘Nee’ zeggen is vaak juist goed!

4. Plan je dag!

Een makkelijke manier waarop jij je zelfvertrouwen in stand kunt houden of zelfs kunt vergroten, is het bijhouden van een to-do lijst. Vaak kunnen we ons minder goed voelen door frustratie die we naar ons zelf hebben. Heb je weleens het gevoel dat je te weinig hebt uitgevoerd in een dag? Maak dan een to-do lijst! Door elke keer weer een taak door te strepen, geloof je elke keer weer een beetje meer in jezelf.

5. Geef niet op!

Veel onzekerheid gaat vaak gepaard met een vorm van faalangst. Veel mensen hebben de neiging om te snel te stoppen met een taak of niet eens te beginnen. Dit allemaal om te voorkomen dat ze falen. Dit lijkt in het moment zelf misschien een veilige keuze, maar op de lange termijn betekent dit dat je ook weer een slecht gevoel krijgt. Het beeld dat je van jezelf krijgt wordt erg negatief. Geef je snel op? Dan ga je na een tijd vaak ook denken dat je een complete mislukking bent. Terwijl je misschien juist ontzettend slim en bekwaam bent. Maak er een gewoonte van om altijd elke taak af te maken, hoe moeilijk je het ook vindt!

6. Wees goed voor anderen

Hoe je anderen behandelt heeft direct invloed op de manier waarop jij jezelf ziet. Hoe slechter jij omgaat met anderen, des lager je eigen zelfbeeld zal zijn. Andersom geldt hetzelfde. Hoe meer jij anderen behandelt met respect en vriendelijkheid, hoe hoger je eigen zelfvertrouwen wordt. Wil je je zelfverzekerdheid dus in stand houden? Wees vriendelijk voor anderen!

7. Train je zelfvertrouwen met regelmaat

Je moet het natuurlijk ook blijven trainen. De één is van nature net wat zelfverzekerder dan de ander. Dat is normaal. Maar toch kan het voorkomen dat je zo nu en dan minder in je vel zit. Het kan daarom ook nooit kwaad om je zelfvertrouwen te trainen. Door regelmatig bewust bezig te zijn met je eigen zelfvertrouwen en zelfbeeld, kun je het op de lange termijn gemakkelijker in stand houden. Hoe kun je dit doen? Door bijvoorbeeld een kijkje te nemen naar een zelfvertrouwen cursus. Of misschien vind je het fijn boeken te lezen over zelfvertrouwen. Er zijn ontzettend veel verschillende tools waar jij dagelijks mee aan de slag kunt!

Je zelfvertrouwen behouden? Dat doe je zo!

Is het jou gelukt om zelfvertrouwen op te bouwen na een lange tijd van onzekerheid? Dan wil je er natuurlijk alles aan doen om dit ook te behouden. Of misschien heb je al die tijd al zelfvertrouwen gehad, maar merk je dat het steeds minder wordt. Voor jou hebben we 7 handige tips om ervoor te zorgen dat je zelfvertrouwen niet achteruit gaat

Zo is het vooral belangrijk dat je altijd positief blijft. Niet alleen naar anderen toe, maar vooral ook naar jezelf. Daarnaast zijn goed plannen en doorzettingsvermogen beide ontzettend belangrijk voor je zelfvertrouwen. Vergeet dit vooral niet dagelijks te trainen! Dit kun je bijvoorbeeld doen door regelmatig een zelfvertrouwen training te volgen! Een hoop stappen die je kunt zetten, om ervoor te zorgen dat je zelfvertrouwen niet achteruit gaat!

Online training

Ja, ik neem vandaag de eerste stap naar een gezond zelfrespect en schrijf me in voor de e-cursus ‘Blijvend Zelfvertrouwen’.

Zelfvertrouwen Cursus
Blijvend Zelfvertrouwen

Onze website maakt gebruik van cookies om de gebruikservaring te verbeteren, door de site te gebruiken stemt u in met ons gebruik van de cookies.